Kültür

Sömürgecilik 44 Nijerya ve İngilizler 1

1884 Berlin Konferansı‘nda Nijer Nehri’nin kuzeyi ve güneyinde iki ayrı hamilik oluştu: Kuzeyde Hausa -Fulaniler dar yüz hatlarına sahipti, dolayısıyla zenci Güneylilerden üstündüler; Müslümandılar, o halde yerli bir halk için düşünülebilecek kadar uygardılar; feodaldiler, o halde dolaylı yönetim için mükemmeldiler. Emirler İngilizler için vergi topladılar, İngilizler de Hristiyan misyonerleri uzak tuttular.

Nemli Güney sivrisineklerle, animistlerle ve birbirine hiç benzemeyen kabilelerle doluydu. Yorubalar Güneybatıdaki en büyük kabileydi. Güneydoğu’da ise İgbolar küçük cumhuriyetçi topluluklar halinde yaşıyordu. Uysal değildirler ve hırslıydılar. Kral edinmek gibi bir fikirleri olmadığı için, İngilizler “yetkilendirilmiş reisler” yarattılar; çünkü dolaylı yönetimin Kraliyet’e maliyeti daha azdı. Paganları iyileştirsinler diye gelmelerine izin verilen misyonerlerin getirdiği Hristiyanlık ve eğitim başarılı oldu. 1914’te, genel vali Kuzey ile Güney’i birleştirdi, karısı da buraya bir isim buldu. Nijerya böyle doğdu (1).

İgbo-Ukwu sanatındaki ünlü ipli çömlekler, 9. -10. yüzyılda muhtemelen Afrika’nın ilk bronz dökümleridir (2).
Fotoğraf: https://thingsnigeria.com/2018/05/08/igbo-ukwu-bronzes-stunning-art-and-unmatched-metallurgy/

İgbo topraklarındaki insanlar kralın ne olduğunu bilmezler. Onlarda rahipler ve yaşlılar vardır. Rahipler halka krallar gibi eziyet etmez. Bugün aptalların kendilerine kral demelerinin nedeni beyaz adamın bize kendi yetkilendirdiği reisler vermesidir. İgbolar binlerce yıldır cumhuriyetçi bir kabiledir. İgbolar, artık faydalı olmayan tanrıları bile azletmiş bir halktır (3).

“Sorun etnik denge politikasıydı. Generalimize bu politikayı bırakmamız gerektiğini, bunun orduyu kutuplaştırdığını, vasıflı olmayan kuzeylileri terfi ettirmeye bir son vermeleri gerektiğini anlatan komisyonun üyesiydim. Ama generalimiz hayır dedi. İngiliz generalimiz. Artık İgbo askerleriyle Kuzeyli askerler asla aynı kışlada yaşayamazlar.” (4).

Kuzey daha eğitimli Güney’in egemen olmasından korkuyordu. Ayrıca kafir Güney’den ayrı bir ülke zaten öteden beri istediği şeydi. Ama İngilizler Nijerya’yı olduğu haliyle korumak zorundaydı; Nijerya onların çok değerli eserleri, büyük pazarları, Fransa’nın gözüne sapladıkları dikenleriydi. Kuzey’in gönlünü almak için, Bağımsızlık öncesi seçimlerin Kuzey’in lehine sonuçlanmasını sağladılar ve merkezi hükümetin kontrolünü Kuzey’e veren yeni bir anayasa hazırladılar. 1960’ta gelecek Bağımsızlık için fazlasıyla hevesli Güney bu anayasayı kabul etti. İngilizlerin gitmesiyle herkes için iyi şeyler olacaktı; Nijeryalılardan uzun süre esirgenen çalışma ücretleri, terfiler, üst düzey işler (5).

Yararlanılan Kaynak

(1) Yükselen Güneşin Ülkesinde, Chimamanda Ngozi Adichie, Doğan Kitap, 2022. Sayfa 153.

(2) A.g.e., sayfa 85.

(3) A.g.e., sayfa 97.

(4) A.g.e., sayfa 183.

(5) A.g.e., sayfa 200.

 

 

 

 

 

admin

Önceki Yazılar

Çin 150 Çin Tarihi 46 Beş Hanedanlık ve On Krallık (906-960) 2

Güney Çin’deki On Krallık, askeri valilerin kurdukları devletlerdi. Tang devrinde bile müstakil olan bu valiler,…

2 hafta ago

Çin 149 Çin Tarihi 45 Çin’de İkinci Parçalanma (906-1280) Beş Hanedanlık ve On Krallık (906-960) 1

220-580 yılları arasında olduğu gibi, 906-1280 yılları arasında da Çin Kuzey – Güney olarak iki…

2 hafta ago

Halk Dini – Senkretizm 7

Yararlanılan Kaynak İnka ve Maya Efsaneleri, Walter Krickeberg, Okyanus Yayıncılık, 2000. Sayfa 148.  

2 hafta ago

Sömürgecilik 49 Négritude

Irkçılık ya da yabancı düşmanlığı, ırklar arasındaki ayrım, milletlerin/halkların kapitalist açıdan sınıflara ayrılması ile baş…

3 hafta ago

Sömürgecilik 48 Afrika’nın İlk Büyük Kırılması: Kölecilik

16. yüzyılda Senegal, 16.-19. yüzyıllar arasında Angola kıyı şeridi köle ihraç bölgesiydi. Günümüzde Nijerya’nın batı…

3 hafta ago

Seramik 17A Frig Çömlekçiliği Örnekleri MÖ 1200 – MÖ 330

Bazı bilim insanları, Frigler’in Ege Göçleri’ne iştirak ettiğini ve Hitit Devleti’nin yıkılmasında payları olduğunu savunurlarken,…

3 hafta ago