- Bir kıtanın bir ucundan öteki ucuna gidip orada bir imparatorluk kurarak hemen yanındaki kıtanın da ortalarına kadar genişleyebilmiş;
Üç kıtada kurdukları imparatorluk üzerinde bugün üç dinden, otuza yakın devlet kurulmuş olması;
Orta Avrupa içlerine kadar ilerleyen Oğuz Türkleri; Orta ve Doğu Avrupa’ya daha önceleri yerleşmiş olan Peçenekler, Kumanlar (Kıpçaklar), Hakaslar, Karluklar ve Akhunlar; Ortadoğu’ya yerleşen başta Türkmenler ve başka Türk boyları, Osmanlıların eski dünyanın önemli bir bölümünü tek başına fethetmediğini düşündürür.
Bu beceri savaşmanın yanı sıra, yönetme sanatının da inceliklerine vakıf olmanın da eseridir. Ancak bütün bunlar, Türkleri özellikle Batı dünyası açısından, ilk sıradaki potansiyel tehdit haline getirmiştir. Bunun etkileri de hala süregelmektedir. Sovyetler de 70 yıl boyunca “Türklük” etkisini yok etmek için çaba harcamıştır.
Batı’nın Türk Birliği Korkusu, Ali Külebi, Cumhuriyet Strateji, 18.06.07
- Türk’ten nefret, Anadolu dışında kalacağı anlaşılan ülkeler için ulusal kimlik oluşturmaya yaramıştır.
Türk’ün Kötülenmesi, Selçuk Erez, Cumhuriyet, Pazarın Penceresinden.

Harem, İnci Eviner, 2009, video.
Sanatçı, 1819 yılında Antoine-Ignace Melling’in yaptığı gravürden esinlenerek kadınlara çuval gibi, cinsiyeti ortaya koymayan, hatta örten giysiler giydirerek haremdeki kadının algılanışına bir karşı çıkış sergilemiş.
British Museum ve Malezya İslam Sanatları Müzesi, İslamiyet’in Batı sanatını nasıl etkilediğini göstermek amacıyla teması Oryantalizm olan bir sergi hazırlamışlar. Avrupa ve Kuzey Amerika Batı, Kuzey Afrika, Türkiye, Suriye ile Akdeniz ve Karadeniz’i çevreleyen İslam ülkeleri ise Doğu olarak tanımlanmış. Sergi 26 Ocak 2020’ye kadar British Museum’da görülebiliyordu.
Kaynak: The Occidental Tourist, Denna Jones, Cornucopia, Issue 60 2019/20.
Fotoğraf: Arthipo.com
Leave A Reply