- Bazı Hiperrealist sanatçılar Amerikan yaşantısını, reklam panolarının büyütülmüş ayrıntılarını, teknoloji ve makineleri, otomobilleri resmetmişlerdir. Bazılarının eserleri ise, büyük bölümü tuvalin dışında kalmış, tuvale sığmamış bir bütünün küçük bir parçası gibidir.
- Eserleri için fotoğraftan yararlanan Alman sanatçı Gerhard Richter (1932-), çeşitli konuları ele almıştır. 1971 yılında bir seri halinde tarihteki büyük adamların portrelerini yapmaya başlamıştır. Eski siyah-beyaz ve silik fotoğraflardan elde edilmiş bu resimler, Hiperrealist yapıtların net görünümleri ile çelişir. Amaç, portrelerdeki bireysel nitelikleri silmektir.
- Amerikalı Fotogerçekçi ressam Chuck Close (1940-), dev boyuttaki Fotogerçekçi portreleri ile ünlü. Resimlerini yaparken fotoğraflardan faydalanıyor. Bir matbaa gibi çalışıyor, karelere böldüğü küçük pikselleri dört matbaa rengine boyuyor. Bu tekniğe digital pigment prints deniyor. Bu yöntemle yapılan resme çok yakından baktığımızda resim parçalara ayrılmış gibi görünse de, uzaktan bakınca bir bütünlük oluşturuyor. İlk kişisel sergisi, dev siyah-beyaz portrelerden oluşuyordu.
- Nur Koçak, kadınların nesneleştirilmesini bu kadar açık biçimde ifade eden ilk kadın sanatçımızdır. Kadın imgesinin belli organlara hapsolduğunu, soyut resmin optik yanılsama ustası Vasarely’e adamıştır. Nur Koçak, Fotogerçekçi teknik ile toplumsal gerçekliklerimizin nasıl kurgulandığını, aile portrelerinde kız çocuklarına yüklenen misyonu, kent vitrinlerindeki iç çamaşır düzenlemeleri ile bir toplumun mahrem ve namahrem algısının dönüşümünü kurgulamıştır.
- Çıplak insan vücudu ve portresi Hiperrealist heykelcilerin konusu ise de, ressamlar da bu konuları ele almışlardır.
- Hiperrealist heykel alanında ise çıplak heykelleri ile tanınan ABD’li John de Andrea (1941-) ve ABD’li Duane Hanson’dan (1925-1996) bahsetmemiz gerekir.
- Pop Sanat Soyut Dışavurumculuk’a gösterilen tepkilerden biri olmuştur. Soyut Dışavurumculuk’un öznel yaklaşımını reddederek, daha nesnel bir bakış açısını vurgulamaya başlamış, 1960’larda boyutları genişlemiş ve ülkede yeniden Amerikan yaşamının gerçeklerine dönme eğilimi baş göstermiştir. 1960’ların ortasından sonra, Fotogerçekçilik ile birleşmiştir.
airbrush, airbrush tekniği, Çağdaş Sanat, Çağdaş Sanata Varış, Chuck Close, digital pigment prints, Double Self-Portrait, Duane Hanson, Fotogerçekçi ressam, Fotogerçekçilik, Gerhard Richter, Hiperrealist heykel, Hiperrealist yapıtlar, inkjet, inkjet yazıcı, John de Andrea, Malcolm Morley, Nur Koçak, Philip Glass, Pop Sanat, Racetrack, Richard Estes, sanat, Soyut Dışavurumculuk, Turner Ödülü, Vasarely, Vasarely'e Saygı
Leave A Reply