- Japonya’nın Hokkaido Adası, Kuril Adaları ve Sahalin’in yerlisi Ainu kavmi, ağaç kabuğundan kumaş dokurdu. Erkekler körpe ağaçlardan kabuk toplar, bunları suyun içinde yumuşatır, liflerini ayırır ve güneşte kuruturlar, kadınlar da bu liflerden kumaş dokurlardı.
- Meksika’daki Mayalar, pamuktan dokunmuş ve boyanmış elbiseler giyerlerdi. Başlık gibi süs eşyaları ise ağaç kabuklarının yumuşatılmış liflerinden yapılırdı.
- Meksikalı kadınlar eski devirlerde de üçgen biçiminde, bazen püsküllerle süslenmiş şallar kullanırlardı.
- Eski Mısır’da papirüsten yapılma sandaletler yaygındı. Sadece zenginler deri sandalet yaptırabilirlerdi.
- Kore’deki eski Silla Krallığı’nın (MS 5-6. yüzyıllar) başkentinin yakınında yapılan kazılarda altından yapılma pek çok nesnenin yanında altın ayakkabılar da bulunmuştur.
- Eski Mısırlı erkek ve kadınlar iç çamaşır olarak peştamal kullanırlardı.
- Antik Yunanlar daha çok keten ve yünden yapılma giysiler giyerlerdi.
- 16. yüzyılda bir Llolard’ın (Anglo-Sakson gezici derviş) yazdıklarından, zengin kadınların kol kenarlarına ipek şeritler dikilmiş tunikler ve kırmızı deri ayakkabılar giyip, başlarına uzun örtüler taktıklarını; saçlarını bukle bukle yaptıklarını; el tırnaklarını atmaca pençesi gibi sivrilttiklerini öğreniyoruz.
- Açılıp kapanan yelpazeler MS 4. yüzyılda Japonya’da icat edilmişti.
- Antik dünyada bol dökümlü, gevşek giysileri bağlamak için broşlar kullanılmıştır.
- Zengin Anglo-Sakson kadınlar çok mücevher kullanırdı. Erkeklerin ise silahları süslü olurdu. Özellikle grena (lal taşı) adı verilen kırmızı taşlardan hoşlanırlardı (MS 6-7. yüzyıllar).
- Aztekler kulak, burun ve dudak deliklerine altın, seramik ve obsidyenden (siyah volkanik kristal) yapılma takılar takarlardı.
- Demir Çağı Britanyası’ndaki Keltler madeni telleri bükerek torc adı verilen kolyeler yaparlardı. Snettisham’da 64 altın telden yapılma bir kilodan ağır bir torc bulundu (MÖ 100).
- Yüzükler tarih boyunca en büyük güç kaynakları olmuşlardır. Daire sonsuzluk ve birliğin simgesidir.
- Şeytanın insan bedenine bir boşluktan, bir delikten girdiğine inanılmıştır. Bu yüzden, büyülü bir taş ya da madenden yapılmış küpe takarak bedeni şeytana karşı korumak mümkündür. Hindistan’da buruna hızma takılmasının nedeni de aynıdır. Bazı yörelerde ağızlar ve gözler dövmelerle çizilen desenlerle korunur.
- Elmasların, safirlerin, zümrütlerin sahiplerinin geleceğini olumlu etkilediğine inanılırdı.
Süslenmeye Dair Yazılarında Yararlanılan Kaynaklar
- Batıl İnançlar, Peter Lorie, Milliyet Kitapları, 1997.
- Antik Dünyada Bilinmesi Gereken 500 Şey, Carolyn Howitt, İş Bankası Kültür Yayınları, 2009.
- Ainular Ortaya Çıktı, Hürriyet Gazetesi, 06 Haziran 2008.
Ainu kavmi, Ainular Ortaya Çıktı, altın, altın ayakkabı, Antik Dünyada Bilinmesi Gereken 500 Şey, Antik Yunanlar, Ayakkabı, Batıl İnançlar, boyanmış elbiseler, Carolyn Howitt, çengelli iğne, deri sandalet, dokuma, Dövme, elmas, Eski Mısır, fibula, Frigler, giysi, Gordion, grena, Hindistan, hızma, Hokkaido Adası, Hürriyet Gazetesi, iç çamaşır olarak peştamal, İş Bankası Kültür Yayınları, Japonya, keten, kırmızı deri ayakkabılar, kolye, Kore, kumaş, kumaş dokumak, Küpe, Kuril Adaları, lal taşı, Llolard, Marie Antoinette, Mavi Elmas, Mayalar, Meksikalı kadınlar, Milliyet Kitapları, modern çengelli iğne, Mücevher, neden hızma takılır, neden küpe takılır, obsidyen, pamuk, papirüs, peştamal, Peter Lorie, püskül, püsküllü şal, Rezan Has Müzesi, safir, şal, sandalet, seramik, şeytana karşı korumak, Silla Krallığı, Smithsonian Enstitüsü, Snettisham, takı takmak, Tanrı Rama, torc, Umut Elması, XVI. Louis, yelpaze, yün, Yüzük, zümrüt
Leave A Reply