- Susan Sontag, ikonik değerdeki haber fotoğraflarının önemli bir kısmının düzmece olduğunu; Vietnam Savaşı’ndan itibaren ise, ünlü fotoğrafların hiç birinin düzmece olmadığının hemen hemen kesin olduğunu yazmış. Televizyonun savaş görüntülerini aktarmaya başlaması ile durumun değiştiğine vurgu yapmış.
- Yukarıda Vietnam Savaşı’nda Haziran 1972’de Associated Press fotoğrafçısı Huynh Cong Ut’un (Nick Ut, 1951) çektiği ve ana yola atılan Amerikan napalm bombalarından kaçan bir köyün çocuklarını gösteren ve Ut’a 1973 Pulitzer Haber Fotoğrafı Ödülü’nü kazandıran Savaşın Terörü adlı karenin, poz verdirilerek çekilmesi mümkün olmayan fotoğraflar kategorisine ait olduğunu belirtiyor. Aynı, Eddie Adams’ın 1968’de çektiği, Güney Vietnam polis teşkilatı şefinin Saygon’daki bir sokakta, Vietkong’lu bir zanlıyı başından vurduğu fotoğraf gibi.
- Bir başka kaynağa göre ise Güney Vietnamlı uçağın yanlışlıkla Güney Vietnam’a napalm bombası atarak bu trajediye sebep olduğu. Bu fotoğrafın savaşı durdurduğu da iddialar arasında.
Yararlanılan Kaynak
- Başkalarının Acısına Bakmak, Susan Sontag, Agora Kitaplığı, 2004.
15. istanbul Bienali, Adel Abdessemed, Agora Kitaplığı, Associated Press, Başkalarının Acısına Bakmak, Eddie Adams, Feryat, Güney Vietnam polis teşkilatı, Huynh Cong Ut, Kim Puk, napalm, Nick Ut, Pulitzer Haber Fotoğrafı Ödülü, Savaşın Terörü, Susan Sontag, Vietkong, Vietnam Savaşı
Leave A Reply