- İç narteks iki kubbe ve tonozlarla örtülüdür. Buradan parekklesiona geçilir.
- Dış narteks tonoz kemerlerle örtülüdür. Dış narteksin dış cephesi, taş ve tuğla örgü tekniği ile çağının üslubunu yansıtır.
- Tek nefli bir şapel olan parekklesion bir bodrum üzerine inşa edilmiştir. Bu bodrum, önce kripta (mahzenmezar), sonra sarnıç olarak, bodrumun duvarlarında yer alan nişler mezar olarak kullanılmıştır. Parekklesion bir kubbe ve tonozlarla örtülüdür.
- Khora, aynı zamanda bir sürgün yeri de olmuştu. 705-711 arasında patriklik yapmış Kyros’un buraya sürüldüğü ve muhtemelen buraya gömüldüğü düşünülmektedir. Aynı şekilde Patrik Germanos (715-730), İkonaklast dönemde ikona yanlısı tutumundan dolayı buraya sürülmüş, buraya gömülmüştü. İmparator II. Leo’nun kızı Anna da buraya gömülmüştü.
- Duvarları, kubbeleri, tonoz kemerlerini süsleyen betimlemeleri ile Bizans’ın son çağının en zengin mozaik koleksiyonu burada yer alır.
- Her iki narteksin kuzeyindeki mozaikler büyük ölçüde, su sızıntından tahrip olmuştur.
- Parekklesion fresklerinde Tevrat’tan konular betimlenmiştir.
- Tasvirlerin arasına yerleştirilen madalyonla iki öykü birbirinden ayrılır.

Dış nartekste giriş kemerinin üzerindeki mozaik tabloda Meryem elleri açık dua pozisyonundadır. Göğsünde, kainatı temsil eden bir daire içinde Çocuk İsa tasviri yer almaktadır. Tabloda, “Tanrı’nın Anası. Hiçbir yere sığmayanın mekanı” yazısı vardır. Meryem’in iki yanında ise birer melek tasviri yer alır.

Dış nartekste yer alan Capernaum’lu bir felçlinin İsa tarafından iyileştirilmesini tasvir eden mozaik tablo.
Comment
Merhaba
Blog sitenize yeni abone oldum.tebrik ederim elinize sağlık keyifli ve bilgilendirici yazılarınizın devamını dilerim.
Fresklerin ve ikonalarin anlamlarını açıklarken kaynak belirtebilrseniz daha iyi olur diye düşünüyorum ,çünkü benzer fresk ve ikonalardan örneğin sırp,makedon veya arnavut kliselerinde de var,fakat bunların anlamlarını yazan kitap veya makalelerde farklı anlamlar olabiliyor.
Saygılarımla
Av.E.Akbaş