- İlkel dövme ana hatlarıyla deriye yan yana küçük delikler açmak ve bu deliklere is, sürme, mürekkep, kına, çivit gibi boyalı maddeler doldurmak suretiyle yapılır. Ciltte derin yarıklar meydana getirip barut gibi yanıcı maddeler sürüp yakarak yapılanları da vardır.
- Batı dillerine (tattoo), Tahiti, Tonga ve Samoa adaları dilinde kullanılan tatau – çizmek, Markiz adalarında tatu kelimesinden girmiştir. Sözcük James Cook’un 1769’da Tahiti’ye yaptığı sefer sırasında kaydedilmişti.
- Yazı veya resim şeklinde yapılan dövme bereket, tılsım, koruma, süslenme ile yakından ilişkilidir.
- Bir Vücut Sanatı/Body Art çeşidi olarak da düşünülen dövme, medeni ve şehirli olmaya bir başkaldırı olabildiği gibi, Batılı kimliği vurgulamak için de kullanılmaktadır: Özgürlük ve bireyselliğin göstergesi olarak algılanmaktadır ki bu da Batılı bir değer sayılmaktadır.
- Dövme, Vücut Sanatına ait olmanın yanı sıra,
*duygusal ve zihinsel stresten kurtulmanın bir aracı olarak, dövmenin acısına sığınma;
*riske ve acıya karşı salgılanan adrenaline bağımlılık;
*dikkat çekme ve sosyalleşme nedeni;
*dünyaya karşı derdini anlatmak, kendini ifade etmeye çalışmak;
*sanatsal özgürlük;
*otoriteye karşı çıkmak, isyan;
*ruhlar dünyasıyla bağlantı kurmak; şans, uğur, nazardan korunmak;
*sağaltma için;
*süslenmek için;
*negatif duyguları uzaklaştırmak;
* adet ya da moda olduğu için;
*dövmeli insanların kültürüne katılma, bir nevi aidiyet geliştirme
faktörleri dövme yaptırmanın fizyolojik, kimyasal, sosyal ve duygusal nedenleri olarak kabul ediliyor.
- İlgiyi zayıf ve ölümlü bedene çekerek, ruhun ve zihnin asaletini vurgulamak amaçlanıyor da olabilir..
- 18. yüzyılda Paraguay’da kadınların yüzleri, göğüsleri ve kolları dövmelerle kaplıydı; bu onları olduklarından daha güzel kılıyordu.
- Kuzey Irak, İran ve Afganistan’da yüz dövmeleri de görülür.
- Çingene topluluklarının dövme geleneğinin taşıyıcısı olduğu düşünülmektedir.
- Hindistan’da ve Nepal’de dövmenin (godna) yapılma sebepleri dinsel-inançsal, sağlık, toplumsal statü ve süslenmedir. Hindistan’da ayrıca kına ve boyalarla yapılan çeşitli süslemeler de vardır. Pakistan’ın Pencap bölgesinde ölüm halinde cennete bedeni süsleyen dövme örnekleriyle süslü olarak gidileceğine inanılır.
adrenaline bağımlılık, Afganistan, Body Art, çivit, dinsel-inançsal, Dövme, dövme yaptırmanın nedenleri, dövmenin acısına sığınma, godna, İlkel dövme, Iran, İş, isyan, James Cook, kendini ifade etmeye çalışmak, kına, Kuzey Irak, mürekkep, Nepal, otoriteye karşı çıkmak, Özgürlük ve bireyselliğin göstergesi, Pakistan, Paraguay, Pencap, sağlık, sürme, süslenme, Tahiti, tatau, tattoo, tatu, Tonga, toplumsal statü, Vücut Sanatı, yüz dövmesi
Leave A Reply