
Japonya’nın geleneksel pirinç rakısı saki üreticisi, varlıklı bir adamın oğlu olan Akio Morita ve arkadaşı Masura Ibuka’nın 1946 yılında farklı bir isimle kurdukları firmaları, 1958’de Sony adını aldı.
Firmanın misyonu, Japon ürünlerinin dünya çapındaki kötü imajını kıran şirket olmak; Japon kültürünü ve ulusal statüyü yükseltmek; öncü olmak; bireysel beceriyi ve yenilikçiliği geliştirmekti.
Vizyonu ise, toplum yararına teknoloji geliştirmek; bütün dünyada kabul gören ürünler üretmek; ABD pazarına giren ilk Japon şirket olmak; transistörlü radyo gibi ABD şirketlerinin başarısız olduğu alanlarda gelişim sağlamak; ilerleme ve kaliteyle birlikte anılmak; “Japon malı” etiketini olumlu bir işaret haline getirmekti.
Akio Morita (1921-1999), çok yetenekli bir teknisyen ve iyi bir yöneticiydi. Piyasadaki pozisyonunu Trinitron tüpü sayesinde garantiye alan Sony, 1960’lı yılların sonunda Japonya’nın en büyük şirketleri arasına girmişti.
1947 yılında Bell Laboratuvarlarında William Shockley, John Bardeen ve Walter Brattain adlı mühendisler tarafından icat edilen transistörü Sony kurucuları 1955’de 25 bin dolar ödeyerek lisansladılar ve laptop işine girdiler ve ilk video kayıt cihazını icat ettiler.
1976 yılında Sony, Betamax video kasetlerini geliştirdiğinde Amerikan film yapımcıları korsan kopyacılığa izin veriyor diye Sony’ye dava açtı. Sony, müzik kasetleri ile yıllardır kayıt yapıldığını söyleyerek, 1984’te davayı kazandı ama Betamax zaman kaybetmişti ve kasetin patentini kimseye vermeyen Sony, her isteyene üretim lisansı veren JVC’nin VHS formatına yenildi, oysa Betamax, VHS’den çok daha kaliteli bir formattı.
Fotoğraf: Animeler.NET
Leave A Reply