Japonya’da doğum oranları tarihin en düşük seviyesinde. On yılı aşkın süredir yetişkin bezleri bebek bezlerinden fazla satıyormuş.
Japonya’da 2023 yılında doğum sayısındaki düşüş bir önceki yıla göre yüzde 5,1.
Kayıtların tutulmaya başlandığı 19. yüzyıldan beri böyle bir rakam görülmemiş. 1970’lerde bazı yıllarda Japonya’da 2 milyonu aşkın bebek dünyaya geliyordu.
Japonya dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip. 126 milyon nüfuslu ülkenin %30’u en az 65 yaşında. Geçen yıl 80 yaş üzeri kişilerin oranı ilk kez %10’u geçti.
Evlenme oranı düşük, kadınlar iş gücüne daha çok katılıyor ve çocuk büyütmenin maliyeti de artıyor.
Hong Kong, Singapur ve Tayvan’da da aynı sorun var. Dünyadaki en düşük doğum oranı ise Güney Kore’de. Çin’de de son iki yıldır nüfus azalıyor. Yaşlanan nüfus ve 2015’e kadar devam eden tek çocuk politikası sebebiyle teşviklere rağmen orada da sorun çözülmüş değil (1).
Genç kadın ve erkekler arasındaki bu çekişmenin yanı sıra, teknoloji bağımlılığının da ülke nüfusunun azalmasında etkisi olduğu, bireylerin gerçek dünya ve sevgililer yerine, sanal dünyalarda sanal aşklar yaşamayı tercih etmelerinin tehlikeli sonuçlar yaratabileceğinin altı çiziliyor.
Çin’in kudreti ve Japon nüfusundaki düşüş, yakın ABD-Japon ilişkisinin devam edeceğini gösteriyor. Yüzyılın ortasına doğru ülke nüfusunun 100 milyonun altına düşmesinden endişe ediliyor. Japon hükümeti, bu gidişi tersine çevirmek için bazı önlemler düşünüyor. Bekarların tanışması için çöpçatanlık yapmak, sonunda çocuk sahibi olmaları için, masrafları devlet tarafından karşılanan partiler düzenlemek gibi (2).
Yararlanılan Kaynaklar
(1) Oksijen Gazetesi 29 Mart-4 Nisan 2024.
(2) Coğrafya Mahkumları, Tim Marshall, Epsilon Yayınevi, 2019. Sayfa 239, 240.
Leave A Reply