
Şam’dan ayrılıp güneye, Bosra’ya doğru giderken yol üzerinde El Ezra’a kasabasındaki Yunan Ortodoks St. Goerge bazilikasına uğradık. Yapım tarihi 515. İlk merkezi planlı kilise aynı yüzyılda Bosra’da yapılmış ama onun kubbesi çökmüş. Bu kilisenin İstanbul’daki Aya Sofya’ya örnek olduğu söyleniyor. Aziz Geoge’un burada gömülü olduğuna inanılıyor. Bir zamanlar pagan tapınağı olan yere inşa edilmiş bazilikanın giriş kapısı üzerinde “ What once was a lodging place for demons has become a house of God” yazıyor.

Bosra’daki Roma sarnıcı 150mx120m. Yağmur suyu toplamak için yapılan bu sarnıcın dibine taş döşenmiş. Bosra, Mekke’ye hacca gidenlerin uğrak yeri olduğu için sarnıcın adı zaman içinde Hacılar Sarnıcı olmuş.

Yaklaşık MÖ 4. yüzyılda kurulup 106 yılında Traianus tarafından yıkılan Nebatiler döneminden kalma bir kemer. Bu kemerin, Nebatiler saray kompleksinin giriş kapısı olduğu düşünülüyor. Su ve güvenlik şartlarının değişmesi ile Bosra, MS 1. yüzyılda kısa bir süre Nebatiler’in başkenti olmuş ve eski başkent Petra’yı gölgede bırakmış.

Bosra’daki Aziz Sergios ve Baccus Katedrali- 512 yılında yapılan ilk merkezi planlı kilise denemesi. Kubbesi yıkılmış. Jüstinyen, Ravenna ve İstanbul’daki katedralleri yaptırırken burayı model olarak kullanmış. Aya Sofya’nın mevcut kubbesi 562 yapımı. İstanbul’daki Küçük Ayasofya Kilisesi de bu iki azize adanmıştır. Sergios ve Baccus iki askerdir. Bir söylenceye göre, Roma lejyonunda Hıristiyanları cezalandırmayı reddettikleri için, başka bir söylenceye göre ise, savaşa giderken idollere kurban kesmeyi reddettikleri için Halep’te işkence ile öldürülmüşlerdir. Bu yörede, bu iki azize adanmış çok kilise varmış.

Boheira (Bahira) Kilise ve Manastırı- Dördüncü yüzyıldan kalma bu yapı Müslümanlar için de büyük önem taşıyor. Oniki yaşındayken, amcası Ebu Talip ile Bosra’ya gelen Hz. Muhammed’in Nasturi rahibi Bahira ile burada zaman geçirdiği, şehre gelen kervanlarla hiç ilgilenmeyen rahibin bu defa kafileye ziyafet verdiği, Ebu Talip’e “Bu çocuk son peygamber olacaktır, Şam Yahudileri içinde O’nun alamet ve vasıflarını bilen kahinler vardır, bu çocuğu Şam’a götürmeyiniz” dediği, bunun üzerine amcanın Şam’a gitmekten vazgeçtiği veya Hz. Muhammed’i bir süre rahip ile bıraktığı düşünülüyor.
2 Comments
Hi, I am very interested in the honey story you have in your blog. could you please give me some more information about it? where are the pictures from? best,
PS – i am sorry i do not speak turkish
merhaba arkadaşım..genel de çok güzel araştırmalar yapmış, emek verip çok güzel bilgile içeren sayfalar hazırlamışsınız.. kutluyorum sizi..ben de tesadüfen (aslında tesadüflere inanmam Tevafuk’a inanırım) Bosra Ömer cami konusunda bir şeyler ararken sizin sayfanıza denk geldim.bu sayfaya koymuş olduğunuz Bosra Ömer cami konusunda yazdıklarınızı tamamlayıcı olarak 1-2 şey eklemek istedim. Ömer cami altına düştüğünüz not ta Hz Ömer zamanında yapıldığına inanılıyor demişsiniz. ancak burada bir açıklama yapmak gerekiyor..o kısmı eksik kaldığı için bu notu okuyanlar bu caminin I.Ömer zamanında yapıldığını anlayabilir. tamamlayıcı bu konudaki doğru bilgi şu şekilde olacak;
bu cami 717-720 yılları arasında emevi halifesi II.Ömer tarafından yaptırılmıştır. cami Creswell’in EARLY MUSLIM ARCHITECTURE kitabının vI.pII.p485. sayfasında belirttiğine göre, bu caminin inşaatı aslında I.Velid (bin Abdulmelik) halife iken kardeşi suleymanı Busra’ya Vali tayin ediyor..suleyan da Vailiği sırasında / veya Velidin 715 de ölmesinin ardından 715-717 arasında Halife oldugu sırada / bu caminin inşaatını başlatıyor. ancak Suleyman 717 de öldüğü için inşaat tamamlanamamış oluyor. sulyemandan sonra Halife olan (islam tarihinin mesşhur ve tek İYİ / SEVİLEN emevi halifesi) Ömer bin Abdulaziz tarafından tamamlattırılıyor.. bu sebeple de Ömer camii olarak isimlendiriliyor.
teşekkür eder, güzel çalışmalarınızın devamını dilerim. Fetth