
2017 Bahar Büyük Sumo Turnuvasını kazanarak 72. Yokozuna (Başpehlivan) olan Kisenosato, aynı zamanda bu unvanı 20 yılın ardından Japonya’ya kazandıran kişi oldu. Moğolların Sumo başarıları oldukça fazla.
“Sumo ruhanilik olmadan düşünülemez. Bu işi yapanlar tanrılar aracılığıyla evren ve doğa ile yeniden bağ kurarlar.
Sumo, aktarımdır: sesler kötü ruhları kovarken tuz ruhu temizler. Su güç verirken tütsünün kokusu akan zamana işaret eder. Bu akış, 400 yılı aşkın süredir devam ediyor.
Sumo akıştır. Güreşçileri, Ejder’in, Anka Kuşu’nun, Kaplan’ın ve Kaplumbağa’nın yeniden cisimlenmiş halleri olduklarından görkemlidirler. Onlar, zarif, hırçın, hafif, iri, esnek ve marifetlidirler.
Sumo, zamanın, kültürlerin ve araçların ötesinde, ulu ruhun güzelliği ve gücünün zamansızlığı ve evrenselliğini taşır.”
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Venedik, 2017.

Philippe Marinig tarafından çekilmiş fotoğrafların Palazzo Morsini’de sergilenmesinden.
Yokozuna’nın seremonide taşıdığı büyük ip, Tsuna.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Venedik, 2017.

Philippe Marinig tarafından çekilmiş fotoğrafların Palazzo Morsini’de sergilenmesinden.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Venedik, 2017.
Leave A Reply