
Xanthos’ta ele geçen Erken Klasik Döneme ait kalker, süvarili friz parçası.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Antalya Müzesi, 2019.
- MÖ 475-450 arasında Xanthos’ta kente büyük zarar veren bir yangın felaketi yaşanmıştır. Kazılarda bu yangın katı belirlenebilmektedir.
- Yangından sonra kent kendini toparlamış, hatta büyük bir gelişme göstermiş, Atina ile ilişkiler gelişmiştir.
- MÖ 431-404 yılları arasında aralıklarla devam eden Peloponez Savaşları Atina ve Sparta arasında yapılmıştı. Atina’nın yanında yönettiği Delos Birliği’nin daha ziyade mali desteği, Sparta’nın yanında ise başkanı olduğu Peloponez Birliği vardı. Ama Sparta’nın esas destekçisi Persler idi. Pers egemenliği altındaki Likya’nın bu tarihten sonra Atina ile ilişkileri sona ermiştir.
- MÖ 333’te Xanthos’lular bu defa da Büyük İskender’e tüm güçleri ile direnmişler, ama yenilmişlerdir.
- MÖ 309’dan itibaren Büyük İskender’in generali Ptolemaios’un kurduğu ve MÖ 305-30 yılları arasında Mısır’da hüküm süren Ptolemaios Hanedanı’nın, ardından da birçok Likya şehri gibi MÖ 197’de Selevkos İmparatorluğu‘nun hükümdarı Suriye Kralı Antiokhos’un (MÖ 222-187) egemenliğini kabul etmek zorunda kalmışlardır.
- MÖ 189’da yönetim Rodos’a geçmiştir. Kent, MÖ 167’de kurulan Likya Birliği’nde, üç oy hakkına sahiptir ve yanı başındaki Letoon ile birlikte yalnız dini merkez değil, aynı zamanda idari merkez konumundadır.

MÖ 4. yüzyıla tarihlenen kabartmalı köşe parçası da kireçtaşından oyulmadır ve Xanthos’tan müzeye getirilmiştir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Antalya Müzesi, 2019.

Xanthos kentinin Akropol’ünde Fellows tarafından bulunup Londra’ya taşınmış olan mermer friz MÖ 450 yılına tarihlendirilmiş.
Antik kentteki ilk araştırmalar 1838’de İngiliz Charles Fellows tarafından yapılmıştır. Fellows, 1840-1842’de görkemli mezar anıtları, Nereidler Anıtı, Harpiler Anıtı, Payave Lahdi, Aslanlı Mezar ve frizlerin British Museum’a taşınmasını organize etmiştir. Bu mezarlar, Pers istilasından Büyük İskender dönemine kadar olan dönemdeki Likya hükümdarlarının mezarlarıdır.
Fotoğraf: https://semrabayraktar.blogspot.com/…/british-muzesindeki-anadolu-buluntular.html
Leave A Reply