
Likya antik şehri Myra’daki Greko-Romen tiyatro binasına ait süslemeler, kabartmalarda oyunlardaki karakterlerin maskeleri betimlenmiştir.
Fotoğraflar: Füsun Kavrakoğlu, 2015
- Kostüm ve maske kullanımı, Dionysos şenliklerinden tiyatroya geçti.
- Maske ögesini MÖ 6. yüzyılda tragedya sahnesine İkaryalı şair ve oyuncu Thespis taşıdı.
- Thespis, yüzünü kalay ile boyuyor, semizotlarını yumuşatıp ezerek maskeler yapıyor, ketenden yapılmış maskeler kullanıyordu.
- Kalıplı ve boyalı maskeyi ilk kullanan ise antik Yunan oyun yazarı Eshilos’tur (Aiskhylos) (yak. M.Ö. 525/524 – 456/455).
- Maskelerin görevleri çoktu:
*Birden fazla karakterin aynı oyuncu tarafından canlandırılmasına olanak tanımak,
*Sahnelenen alan büyük olduğundan izleyicinin karakteri algılayabilmesini kolaylaştırmak,
(maske, oyuncunun yüzünden büyük ve hatları daha net olduğu için, binlerce kişilik tiyatronun arka sıralarından da görülmeyi sağlıyordu)
*Oyuncuların seslerinin, ağız açıklıklarının yapısı ile, daha iyi duyulmasını temin ediyordu. Maskelerin büyük, açık ağzı megafon görevi görüyordu. Maske ifade kadar sesi de büyütüyordu. - Tiyatro oyununa kadın karakter de MÖ 6. yüzyılda, iki yazar Frinikos (Phrynichus)ve Koerilios sayesinde girdi. Kadın karakterleri erkekler canlandırdığı için ilk kadın maskeleri de oyuna girmiş oldu.
- Maskeler bez, tahta ve mantardan yapılıyordu.
- Tragedya için otuz çeşit maske vardı. Tragedyanın ve komedyanın efsane kişileri için özel maskeler olurdu. Sadece kişiler için değil, ırmakları, zamanı, müziği ve duyguları gösteren maskeler de kullanılırdı.
- Komedyalarda kullanılan maske tipleri zaman içinde belirli tiplere/karakterlere dönüştü.
Aiskhylos, Dionysos şenlikleri, Eshilos, Frinikos, İkaryalı, Koerilios, komedya, Likya, Likya antik şehri, maske, maske tipleri, Myra, Phrynichus, Thespis, Tiyatro, Tiyatro'da Maske Kullanımı, tragedya
Leave A Reply