2015 İstanbul Bienali’nde Orhan Pamuk farklı eserleriyle yer almıştı: Defterleri, Bienal kataloğundaki Deniz adlı yazısı ve Masumiyet Müzesi.
İstanbul Modern’de sergilenen Defterleri kendisini yalnızca kitaplarından tanıyanlar için güzel bir fırsattı. Bienal sayesinde onun ilk göz ağrısı olan resimleri hakkında az da olsa bir fikir edindik. Sergilenen sekiz defterde Orhan Pamuk’un 2008-2013 yılları arasında kağıt üzerine suluboya, kurşun kalem, keçeli kalem, dolma kalem, akrilik, tükenmez kalem ve pastel ile yaptığı çizimleri vardı.
Defterlerin sayfaları her gün çevrilerek daha çok eserini sergilemek amaçlanmış.
Yakın zamanda çıkan okuduğum ve çok zevk aldığım Kırmızı Saçlı Kadın adlı son romanından sonra Man Booker International ödülünün uzun listesinde Kafamda Bir Tuhaflık adlı eseriyle yer alması bende çektiğim bu fotoğrafları paylaşma isteği uyandırdı.
Leave A Reply