Edebiyat

Romanlarda Karakter Adları

  • Balzac, roman, nüfus idaresiyle rekabet etmek zorundadır, der. Gerçeğin yanılsamasını üretmek için bu gereklidir. Romandaki her karakterin bir adı olmalıdır. Adsız bir roman kahramanı düşünülemez.
  • Ama Diderot’nun Jacques’ının soyadı yoktur; efendisinin ise ne adı ne de soyadı bellidir. Kundera, adsız soyadların, soyadsız adların, ad olmadığını, birer im olduğunu söyler.
  • Dava’nın kahramanı Joseph K.’dır. Broch’un kahramanlarından biri A harfi ile tanımlanmıştır. Stendhal, Uyurgezerler’de iki kahramanına sadece soyadı koymuş, isim koymamıştır. Musil’in Niteliksiz Adam’ının kahramanı Ulrich’in de soyadı yoktur.
  • Milan Kundera, ilk eserlerinden başlayarak kahramanlarına ad vermekten kaçındığını söyler. Yaşam Başka Yerde adlı eserinde kahramanının yalnızca adı vardır, annesi yalnızca anne olarak anılmıştır, sevgilisi kızıl sarı saçlı olarak, onun aşığı ise kırklık olarak adlandırılmıştır.

 

Fotoğraf: En Son Haber

 

  • 2018 yılında hem Booker International hem de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Polonyalı yazar Olga Tokarczuk (1962-) da Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde adlı eserinde ana karakterine, kişilere, nesnelere ve hayvanlara ona hissettirdiği ya da düşündürdüklerine göre lakaplar taktırarak gerçek adlarındansa bu lakapları kullandırıyor. (Garip, Koca Ayak, Bıyıklı, Siyah Palto, Paul –Bekçi-Newman, Müjde, Küllü Hanım, Kurt Gözü, Komutan, Kanişli Beyefendi, Bayan Meripipo –zira uzun boylu sinirliydi ve incelikle hazırlanmış kostümler diktiğinden bu isim ona çok iyi uyuyordu-, Peder Hışırtı gibi). Yazar, romanının adını da William Blake’e koyduruyor zaten. Ana karakter, “Konuşmak için isme gereksinim duymadığını, bunun özel bir samimiyet derecesi” olduğunu vurguluyor. Tanrı’yı küçük harfle, İnsan’ı büyük harfle yazıyor. Zaten yazar, “gerçeğin en esaslı niteliğini, ifade edilemezliği, ortaya çıkarak kişi olarak tanımlanıyor.
  • Hasan Ali Toptaş da Ölü Zaman Gezginleri adlı eserinde Şarap Lekesi adlı öyküsünde hikayenin anlatıcısına ad vermiyor. Toptaş’ın kahramanları sıradan insanlardır, adları önemli değildir.

 

Yararlanılan Kaynaklar

  • Saptırılmış Vasiyetler, Milan Kundera, Can Yayınları, 1994.
  • Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde, Olga Tokarczuk, Timaş Yayınları, 2020.
  • Doğa Etiği Üzerine Bir Kurgu, Batuhan Sarıcan, Cumhuriyet Kitap, 5 Mart 2020.
  • Hasan Ali Toptaş Dosyası, YOM Sanat, Mayıs-Haziran 2003.
  • Ölü Zaman Gezginleri, Şaban Sağlık.
  • Bir Yazın Adanmışlığının Adı: Hasan Ali Toptaş, A. Alper Akçam.

 

Füsun Kavrakoğlu

Önceki Yazılar

Batıda Doğu, İslam ve Türk Algısı 83

Bir Yahudi tüccarın oğlu olarak dünyaya gelen Heinrich Heine (1797-1856), hukuk doktorası yapmış ama Yahudi…

19 saat ago

Sömürgecilik 45 Nijerya ve İngilizler 2

İgbo halkının ilk katlediliş tarihi 1945 yılıdır. O kıyımı hızlandıran şey, İngiliz sömürge yönetiminin ulusal…

3 gün ago

Sömürgecilik 44 Nijerya ve İngilizler 1

1884 Berlin Konferansı'nda Nijer Nehri'nin kuzeyi ve güneyinde iki ayrı hamilik oluştu: Kuzeyde Hausa -Fulaniler…

4 gün ago

Sömürgecilik 43

Eski Ahit Yaratılış’ta dokuzuncu bölümde Nuh Peygamber, Ham’ın oğlu Kenan'ı ve ailesini lanetler ve köle…

5 gün ago

Sömürgecilik 42

Hollandalı bir şirkete ait küçük bir sebze bahçesinin nasıl Kap (Cape) kolonisine dönüştüğü incelenmeye değer…

6 gün ago