- 2009 yılında Alejandro Aménabar’ın Agora isimli filminin vizyona girmesi Katolik dünyada tartışma yarattı. Konu Hypatia idi.
Parabalaniler, Hıristiyanlığın erken dönemlerinde kendilerini hastaların bakımına adayan bir cemiyetti. Bu cemiyetin üyeleri aynı zamanda önemli din adamlarının kişisel korumalığını da üstlenirlerdi. Piskopos Cyril’in koruması Parabalaniler’den oluşan bir çete 5. yüzyılın başlarında İskenderiye’de Neoplatoncu filozof, matematikçi ve astronom Hypatia’yı öldürdü ve eserlerini de yok etti. 1600’lere kadar unutulan Hypatia, Aydınlanma düşünürleri tarafından özgür düşünce uğruna verilen bir şehit; Gibbon, Voltaire, Diderot, Nerval, Leopardi ve Proust tarafından feminizmin simgesi olarak kabul edildi. Kilise tarafından aziz ve Kilise alimi olarak ilan edilen Cyril, 2007 yılında bile Papa Ratzinger tarafından övülüyordu.
İtalya’da Neoplatonculuk ile ilgili bütün kitapların piyasadan çekildiği, bir ansiklopedinin Hypatia maddesini içeren cildinin tükendiği yazıldı. Umberto Eco, sansürsüz bilgiye ulaşılabilen iki sitenin adresini Espresso dergisindeki köşesinde yayımladı.
- Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nin Diyarbakır ayağı, Valilik tarafından 2017 yılında yasaklandı. Bildirimi yapan polisler herhangi bir gerekçe göstermedi.
- İtalya’da Floransa Operası son yıllarda ülkede artış gösteren kadın cinayetlerine tepki göstermek amacıyla Bizet’nin Carmen operasına alternatif bir son yazdı. Opera, bu yolla kadınlara yönelik taciz ve kötü davranışlara dikkat çekmeyi amaçlıyordu. Bu yorumda Carmen, saplantılı aşığı Don Jose tarafından bıçaklanarak öldürülmüyor. Don Jose’nin elinden kaptığı tabanca ile onu öldürüyor!
- 2018 yılında en iyi film dalında Oscar ödülleri için yarışacak olan The Post filminin gösterimi Lübnan’da yasaklandı. Filmin, Vietnam Savaşı’nın ABD’nin iç politikaya yatırımı olduğunu, gençlerin savaşta ölmesine bu yüzden gözyumulduğunu öne süren içeriği Lübnan’da sakıncalı bulunmuştu.
- Yönetmenliğini Armando Iannucci’nin yaptığı, 2017 yılı yapımı İngiliz komedi filmi Stalin’in Ölümü, bir-iki kaçak gösterim dışında Rusya’da vizyona giremedi. Putin ve çevresi, Sovyet döneminden sonra ilk kez bir filme yasak koymuş oldu. Filmde, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin’in 1953’te felç geçirerek ölmesi sonrası Kremlin’deki iç kavgalar hicivli bir dille anlatılıyor. Filmin ideolojik savaş içeren mesajlar vermesi ilgilileri rahatsız etmiş.
Agora, Alejandro Aménabar, Armando Iannucci, Bizet, Carmen operası, Diderot, Don Jose, Espresso, Floransa Operası, Gibbon, Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, Hıristiyanlık, Hypatia, ideolojik savaş, İtalya, Josef Stalin, Leopardi, Lübnan, Neoplatonculuk, Nerval, Oscar ödülleri, Papa Ratzinger, Parabalaniler, Piskopos Cyril, Proust, Rusya, şiddet, Sovyetler Birliği, Stalin’in Ölümü, The Post, Umberto Eco, Vietnam Savaşı, Voltaire
Leave A Reply