
Ukrayna’nın Lviv şehrinin ana meydanlarından birinde, kilisenin duvarında şehrin kuşatmasından kalan bir Türk topu hala sergilenmekte!
Fotoğraflar: Füsun Kavrakoğlu, 2010.
- 968 yılında Kiev Rus Knezi Svyatoslav, Tuna Bulgarları üzerine yaptığı başarısız seferden dönerken, Peçenekler tarafından sıkıştırıldı ve kılıçtan geçirildi. Knez Svyatoslav’ın kafatası içki kadehi olarak kullanılmaya başlandı. Eski Rus tarihinin Büyük İskender’i diye anılan reisi, bir Türk başbuğunun elinde can vermiş ve aşağılanmıştı.
- 1185 yılında Başbuğ Konçek yönetimindeki Kuman-Kıpçaklar, birleşik Rus ordusunu aşağı Don Nehri’ne bağlı Kayalı Irmağı kıyısında kuşatıp imha ettiler. Rus ordusundaki knezlerin hepsi yakalandı. Sonradan, aralarından bir tek Prens İgor kaçmayı başardı. Bu muharebenin konusu bir Rus milli destanına dönüştü. Destanda seferin ayrıntıları, kahramanlık, üzüntü, İgor’un karısının feryatları anlatılır. Rus kültürü oluşmaya başladığı ilk devirlerden itibaren bozkırda yaşayan Türk kökenli halkların etkisi altında kalmıştır. Özellikle sosyal ve siyasi örgütlenmede Türk etkisi görülür. Bu etkileme destanlara da yansımıştır. İgor Destanı’nda din, madencilik, savaş tekniği, donanım ve benzeri yönlerden Ruslar üzerindeki Türk etkisi fark edilir.
- 732 yılında Bizans İmparatoru V. Konstantin’in bir Hazar prensesi ile evlenmesi, Bizans sarayını etkilemiş, sarayda Türk modası doğmuştur.
- 988 yılı, Rusların, Vladimir ve Yaroslav’ın, Chacanus (Hakan) unvanını kullandıkları tarihtir.
Yararlanılan Kaynak
Kök Tengri’nin Çocukları, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Bilge Kültür Sanat Yayın Dağıtım San. ve Tic. Ltd. Şti., 2018, (sayfa 290, 297, 326, 327).
Leave A Reply