
Fotoğraf: worldhistorycommons.org
17 Haziran 7171, Belgrad Köyü’nden yazdığı mektuptan:
“Tüm mektubunuz baştan sona yanlışlarla dolu. Türkler hakkındaki görüşlerinizi öylesine bilgisizce yazılar yazan şu ünlü Dumont’dan almışsınız. Doğu’da yapılan yolculuk öyküleri gerçeklikten o kadar uzak, saçmalıklarla öylesine dolu ki beni çok eğlendiriyorlar. Kesinlikle hiçbir yazarın göremediği kadınların durumunu anlatmaktan ve içine hiçbir zaman kabul edilmedikleri toplumdaki erkeklerin karakterlerinden uzman olarak söz etmekten hiçbir zaman geri kalmamaktadırlar. İçine bir bakış atmaya bile cesaret edemedikleri camileri ayrıntılı olarak anlatmaktadırlar. Türkler çok onurlu insanlar ve yabancılarla ancak, onların ülkelerinde belli bir düzeyi olduğundan emin oldukları zaman konuşmaya razı olurlar. Kaliteli insanlardan söz ediyorum; halka gelince, konuşmalarının bu ulusun genel karakteri hakkında nasıl bir fikir verebildiğini siz tasarlayın.” Sayfa 93.
İstanbul, Beyoğlu, 4 Ocak 1718 tarihli mektuptan:
“Bu ülkede çocuksuz evli olmak, bizdeki evlenmeden çocuğu olmaktan daha aşağılanacak bir şey. …kadınlar, üretkenlik sayısına göre saygınlık kazanmaktadır.” Sayfa 96, 97.
“Türk yasalarının birçok yanından çok hoşnudum. Utanarak söylemek gerekse de özellikle yalancılığı saptanan kişilerin cezalandırılması bizimkilerden daha iyi düşünülmüştür ve daha iyi uygulanmaktadır. ..Eğer suçları kanıtlanmışsa, bunların alınlarına kızgın demirle damga basılmaktadır.” Sayfa 98.
10 Nisan 1718’de yazıyor:
“En dikkat çekici yapı, görülmesi çok güç olan Ayasofya’dır. Bunun için, kentin başkanı olan kaymakama üç kez dilekçe vermek zorunda kaldım…direttiğim için bana izin verildi.” Sayfa 116, 117.
Mayıs 1718
“Bu ulusun, bizim kendisine verdiğimiz barbarlık ününe layık olduğunu düşünmüyorum.” Sayfa 127, 128.
Cenova, 27 Ağustos 1718
“Cenovalılar, Hıristiyanlık davasına ihanet ederek, Türkler’in İstanbul’u almalarına yardımda bulundular ve o zamandan bu yana, başlarına gelenleri hak etmiş oldular. Kafirlerin yararına, orada sahip oldukları her şeyi yitirdiler. Şu anda zengin olmaktan çok uzaklar.” Sayfa 148.
Yararlanılan Kaynak
Doğu Mektupları, Lady Montagu, Yalçın Yayınları, 1996.
Leave A Reply