Mental hastalıkların beynin iltihaplanması nedeniyle oluştuğunu okudum Oksijen’de. Beyin iltihaplandığında kendini psikiyatrik belirtilerle ortaya koyarmış.
Peki iltihaplanmaya ne sebep olurmuş? Tükettiğimiz kötü gıdalar. ABD’den, iki doktordan gelen haberler böyle. Daha doğrusu şöyle:
- Vücut bütün bir sistemdir ve vücutta olan her şey beyni de etkiler.
- Beynin hassas bir kimyasal haberciler dengesi vardır, kötü gıdalarla bu kimyasallar dengesiz hale gelir ve sayıları da azalır.
- Beynin düzgün çalışması, uygun hızda sinyal göndermesi, kimyasal reaksiyonların meydana gelmesi için vitaminlere, minerallere ve besin değeri yüksek gıdalara ihtiyacı vardır.

İran Azeri Türkü olan Dr. Anooshirvan Mohammadzade Miandji (1971-), Türkiye’de eğitim almış, Ankara’da yaşayan ve Bilkent Üniversitesi’nde ders veren Farsça hocası, uzman eczacı ve düşünür, sözlük ve çeşitli kitapların yazarıdır.
Fotoğraf: Sosyal medyadan, sevgili Nur Emiroğlu eliyle.
- Fiziksel sağlık gibi akıl sağlığı için de şekeri, işlenmiş gıdaları ve rafine karbonhidratları azaltmaya odaklanmak gerekiyormuş.
- Diyetin, beyinde psikiyatrik ilaçların yaptıklarına benzer etkiler yaptığı düşünülüyormuş.
- Araştırmalarda şizofreni ile glüten duyarlılığı arasında ilişki olduğu görülmüş. Glütensiz bir diyet türü olan ketojenik diyetin, bipolar bozukluğu olanları, şizofreni hastalarını nasıl etkilediği araştırılmaya devam ediliyormuş, ilk sonuçlar umut verici olmuş.
- İnsanların şekeri, nişastayı ve işlenmiş gıdaları beyindeki zevk uyarıcı amino asit, bir nörotransmitter (nöronlar arasında sinyali kimyasal yolla ileten ve böylece hücrelerin elektriksel aktivitelerini kısa süreliğine arttıran veya azaltan moleküller) olan dopamini uyarmak için tükettiği saptanmış. Oysa bunları ne kadar çok tüketirsek, zevk alma yeteneğimiz de o kadar azalıyormuş.
- Kötü gıda, beyin hücrelerimizi daha tembel ve yorgun hale getirdiği için, dikkatimiz ve hafızamız etkileniyormuş.
- Beyni doğru yakıtla beslemek için kaliteli uyku, spor, sevgi, yakın arkadaşlar, güçlü aile ilişkileri, sağlıklı gıdalar ile dopamini yükseltmeliymişiz.
Leave A Reply