- Utah Üniversitesi bilişsel psikoloji uzmanlarından David Strayer, aynı anda birden fazla iş yaptığımızda beynimizin hata yapmaya eğilimli olduğunu; beynin yorulmaz bir makine olmadığını, aksine kolayca bitkin düştüğünü söylüyor. Doğal bir ortama girildiğinde zihinsel performansın arttığını; doğada yeterince uzun zaman geçirildiğinde bir tür zihinsel temizlik yaşandığını beyin dalgalarını kaydeden EEG cihazı kullanarak tespit etmiş. Araştırmasında, doğada zaman geçirmenin beyin komuta merkezinin yavaşlayıp dinlenmesini sağladığını görmüş. Stres hormonlarından kalp atım hızına, beyin dalgalarından protein belirteçlerine kadar tüm ölçümlerin, yeşil alanların şifa gücünü gösterdiğini söylüyor. Hatta, yeşil alanlara yakın olmanın bile iyileştirici gücü olduğunu ortaya koyuyor. Stres hormonları, solunum, kalp atım sayısı ve terleme ölçümleri, sadece doğa fotoğraflarının dahi insanları sakinleştirdiğini ve performanslarını artırdığını ortaya koyuyor.
- Finlandiya’da Tampere Üniversitesi’nde psikoloji profesörü Kalevi Korpela, dikkatte fark yaratmak için 40-50 dakikalık bir yürüyüşün yeterli olduğunu belirtiyor.
- Doğanın tıpta en çok kullanıldığı ülkelerden biri olan Güney Kore’de, resmi şifa ormanları var. Chungbuk Üniversitesi’nde orman şifası ön lisans programı var.
- Araştırmacılar, huzurlu, doğal bir ortamdaki uyaranların, dikkat dağıtan etkilerden kurtulmak için irade ya da uzun süreli bir çaba gerektirmediğinden beyni rahatlattığını ve beynin kapasitesini onardığını söylüyor.
- Stanford Üniversitesi araştırmacıları, kent sokaklarında yürüyenlerde değil, doğada yürüyenlerde beynin depresif düşüncelerle ilgili bölümündeki faaliyette azalma tespit etmiş.
- Michigan Üniversitesi’nden çevresel psikoloji uzmanları Stephen ve Rachel Kaplan, Dikkat Restorasyonu Teorisiniortaya koymuşlar. Teori, stresi ve zihinsel yorgunluğu azaltan şeyin doğal ortamdaki görsel ögeler (günbatımı, kelebekler, dereler vs) olduğunu öne sürüyor. Bunların, sakin ve yumuşak bir odaklanmaya yol açarak beynin dinlenmesine olanak sağladığını; arberetumda yapılan 50 dakikalık bir yürüyüşün, kısa süreli bellek gibi yoğun dikkat gerektiren becerileri geliştirdiği tespit edilmiş.
arberetum, Bellek, Beyin, Beyin Salatası, beynimiz nasıl çalışır, Chungbuk Üniversitesi, David Strayer, dereler, Dikkat Restorasyonu Teorisi, EEG cihazı, günbatımı, Güney Kore, Kalevi Korpela, kelebekler, Michigan Üniversitesi, şifa ormanları, Stanford Üniversitesi, Stephen ve Rachel Kaplan, Tampere Üniversitesi, Utah Üniversitesi, zihinsel temizlik
Leave A Reply