
Zihin ile beden nöronlar ile birbirine bağlı olduğundan yediğimiz yemek de, uyuduğumuz uyku da zihnimizi etkiliyor. Beyin fonksiyonumuzu geliştirmek ve esnekliğini artırmak için iyi uyku, iyi beslenme ve stres yönetimi gerekiyor.
Uykunun ilk evresi, yavaş dalga aşamasıdır, bu aşamada vücut kendini onarır, büyüme hormonu salgılar. Bu evrenin duygusal yükü çok azdır. İkinci evre REM, hızlı göz hareketi evresindeki rüyalar, duygusal açıdan yoğundur. Bu rüyadan uyanınca, adrenalin artışı yaşanır. Uykusuzluk, stres ve yorgunluk getirir. Düzenli, kaliteli ve yeterli uyku, zihinsel ve bedensel sağlığın temelidir.
90 dakikalık döngüler halinde uyuyoruz. Döngü bitiminde uyanmak daha iyi. Dolayısıyla yedi saat yerine altı ya da yedi buçuk saat uyumak daha uygun oluyor.
Gece 11 ile sabah 4 arasında maruz kalınan yapay ışık, hayal kırıklığı duygusunu tetikliyor ve birkaç gün boyunca dopamin salgılanmasını bastırıyor. Güneşin batışıyla birlikte ışıkları kısmak gerekiyor. Akşam günbatımında dışarıdaki ortam ışığı ile retinanın hassasiyeti azalıyor ve gece maruz kalınan parlak ışığın olumsuz etkisi dengeleniyor. Bu yüzden akşam günbatımında dışarı çıkmak yararlı.
Yararlanılan Kaynak
Sağlıklı Yaşam İçin Beynimizi Nasıl Kullanmalıyız? Dr. Mark Hyman ve Dr. Andrew Huberman, Oksijen, 16-22 Temmuz 2021.
Fotoğraf: Webtekno
Leave A Reply