Chantilly, Fransa’da Louvre’dan sonra gelen en büyük ikinci sanat galerisi. Chantilly’de 550 tablo, 17 salonda sergileniyor. Chantilly koleksiyonunda Raphael’in üç şaheserinden başka pek çok ünlü eser yer alıyor. Clouet Salonu, Fransa’da 16. yüzyılda hüküm sürmüş kral ve kraliçeler ile önemli kişilerin portrelerini barındırıyor. Çeşitli salonlarda Poussin, Fra Filippo Lippi, Fra Angelico, Botticelli, Titian, Van Dyck, Watteau, Ingres, Delacroix gibi ünlü sanatçıların eserleri bulunuyor.

Prens’in Yatak Odası’nda Jean-Henri Riesener (1734-1806) atölyesinin ürünü olan mobilyalar. Kralların mobilyacısı Almanya’da doğmuş ama Paris’te yaşamış ve çalışmış. Marie Antoinette‘in de en beğendiği usta oymuş. Çalışmaları, erken Neo-klasik, XIV. Louis stili olarak adlandırılır.
Fotoğraflar: Füsun Kavrakoğlu, Kasım 2024.
Şatonun birinci katındaki Büyük Salon’da 18. yüzyıla ait dekoratif sanat eserleri, mobilyalar var. Condé Salonu’nda, Büyük Condé’nin kazandığı savaşların betimlendiği tablolar sergileniyor. Bu salon, XIV. Louis stilinde döşenmiş. Kırmızı ipek brokar döşemeli koltukları ve görkemli şöminesi olan bir yer. Duvarlarda, 42 küçük tabloda, Bourbon Hanedanı’ndan kral ve kraliçeler ile Bourbon-Condé Hanedanı’ndan prens ve prenseslerin tabloları bulunuyor.

18. yüzyılda dekorasyonda maymun, deniz kabuğu çizimleri, beyaz ve altın rengi kullanmak, Çin porselenleri bulundurmak moda olmuştu. Chantilly’deki Büyük ve Küçük Maymun Salonları, 1737 yılında Christophe Huet tarafından resimlenmiş. Bu eğlenceli odalarda maymunlar, aristokratların mevsimlere göre değişen uğraşlarını yaparken gösterilmiş ya da La Fontaine Masallarından tablolarda kullanılmış.
Chantilly Şatosu’ndaki bir diğer çarpıcı bölüm, Okuma Odası. Burada, Aumale Dükü’nün el yazması koleksiyonu da sergileniyor. Fransa’da Ulusal Kütüphane’den sonraki en büyük kütüphane burası. Burada 300 tanesi dekorlu, 700 el yazması eser var. Ayrıca aralarında inkunabeller ya da öncübasım (incunabula) denen, matbaanın icadından 31 Aralık 1500 gecesine kadar basılmış, basılı kitabın atalarının da bulunduğu 30.000 eser yer almaktadır. Genç yaşında el yazmaları toplamaya başlayan tutkulu bir bibliyofil olan Aumale Dükü, burada yer alan kitapların kataloğunu da kendisi yapmış.
Birinci Dünya Savaşı’nda işgalci Alman kuvvetleri fazla kalmazlar, dolayısıyla çok fazla yıkım olmaz. İkinci Dünya Savaşı’nda ise burası Müttefiklerin önemli bir savunma merkezi olmuş.
Yararlanılan Kaynak
The Chateau of Chantilly, Ed. Christian Ryo, Nicole Garnier, Editions Ouest-France Edilarge S.A., Rennes, 2005.
Leave A Reply