- Orduda da kast sistemi, hürmet dili kullanımı kalktı. Başkumandan sivil hükümete tabi değildi.
- Gerekli görülen endüstri kuruldu, hükümet finanse etti, devlet organize etti, işletti, yabancılardan teknik bilgi sağlandı. Başarılı, verimli olan firmalar, askeri olanlar hariç, şahıslara satıldı. Seçkin bir zümreye, Zaibatsu, Mitsui, Mitsubishi ailelerine. Önce tüketim endüstrisi yerine ağır sanayi kuruldu.
- Eşitsiz olduğunu düşündükleri dış anlaşmalardan kurtulmayı, modern bir sanayi toplumu kurmayı amaçladılar.

Ertuğrul Fırkateyni: İmparator Meici’nin yeğeni Prens Akihito 1887’de II. Abdülhamit’i ziyaret eder. Rusya ortak düşmandır. İngiltere’ye Müslümanlar için gözdağı vermek ve Japonya’ya iade-i ziyaret için 1889’da Ertuğrul Fırkateyni, Suveyş, Aden, Bombay, Kolombo, Singapur, Saygon, Hong Kong, yoluyla 1890’da Nagazaki’ye varır. Geminin komutanı Osman Bey, Kaptan Ali Bey (torunu Hasan Ali Yücel, torununun oğlu Can Yücel)dir. Dönüş yolunda, Eylülde, tayfun döneminde, denize açılan Ertuğrul Fırkateyni tayfunda parçalanır. Japonlar gemi mürettebatından 69 kişiyi kurtarır. Yaralılara Japon balıkçılar bakar. 500 Türk Kushimoto yakınlarındaki şehitlikte yatıyor. İmparator Meici kurtulanları iki kruvazör ile İstanbul’a gönderir.
Fırkateyni ve mürettebatını gösteren üstteki fotoğrafı ve bu olayda hayatını kaybedenler için dikilen anıtı gösteren alttaki fotoğrafı Beşiktaş’taki TBMM Milli Saraylar’da açılan Osmanlı Sarayında Japon Rüzgarı adlı sergide çektim.
- Meici Restorasyonu ile Kemalist Devrimler’i mukayese etmek ve ortak noktaları sıralamak adet olmuştur.
- Hedefler ortaktı: yabancı güçlerle savaşarak, iktisadi ve siyasi açıdan bağımsız ulusal bir devlet kurmak.
- Her ikisi de gücünü askerden aldı.
- Batılı kıyafete geçildi.
- Çağdaş birey olma yolunda adımlar atıldı.
- Eğitim reformlarına önem verildi. Batı eğitim sistemi örnek alındı.
- Her iki devrim de kapitülasyonları kaldırdı.
Leave A Reply