- Yeni imparator tahta çıkınca o yıla bir isim verilir ve takvim sıfırlanır.
- Aristokrat kadınların bile katılmasına izin verilmeyen tahtın devredildiği törene, Başbakan Shinzo Abe kabinesinin tek kadın bakanı en arkada durarak sessizce katıldı. Ekonomik olarak gelişmiş dünyada kadın-erkek eşitsizliğinin en derin olduğu ülke olan Japonya’da, gerek politikada gerekse yönetici pozisyonlarda kadın sayısı çok az. Ama eşitsizlik belki de kendini en çok, iki bin yıllık geçmişe sahip, dünyanın en eski monarşi hanedanında gösteriyor. Japonya’da bir imparatoriçenin ülkenin başına geçmesine izin yok. İmparatoriçe ancak kocasının gölgesi olabilir. Masako, günümüz imparatoru Naruhito ile 1993 yılında nişanlandığında kapıdan önde çıktığı ve nişanlısından 28 saniye uzun konuştuğu için “fazla ileri gitmiş” olmakla suçlanmıştı. Çiftin sadece bir kızı oldu. Bu yüzden tahtın varisi olamayacak. İmparator Naruhito’nun erkek kardeşi Prens Akishino’nun ise bir oğlu var, Prens Hisahito.
(Women aren’t allowed to be emperors in Japan, Kazuhiro Nogi, www.latimes, 1 Mayıs 2019.) - Oysa 2019 yılında yapılan ve AFP tarafından servis edilen habere göre, Japonların %80’i, bir kadının tahta çıkmasına, ülkenin başında bir imparatoriçe olmasına olumlu bakıyor.
(https://japantoday.com/category/national/poll-finds-over-80-in-japan-back-female-emperor?&sfns=mo, Kazuhiro Nogi, 28 Ekim 2019.)
Aristokrat kadınlar, Başbakan Shinzo Abe, erkek, Japonya, japonya siyaseti, Kadın, kadın-erkek eşitsizliği, Kazuhiro Nogi, Masako, Museo d’Arte Orientale di Ca’ Pesaro, Naruhito, Prens Akishino, Prens Hisahito, tahtırevan, Venedik
Leave A Reply