- Kürtaj, İkinci Dünya Savaşı sonrası serbest bırakılmış.
- Bebek ölüm oranı binde 10. Diğer gelişmiş ülkelerde binde 20.
- Japon bebekler ve çocuklar, “ağlamadan isteyen, sabırla bekleyene ödül” ilkesiyle büyütülürler.
- Bebek sırtta taşınır, 3 – 5 aylık iken tuvalet eğitimi almaya başlar. Yarım, bebekçe işler ödüllendirilmez, desteklenmez.
- Bebekleri zamanla koşullayıp sınırlamak yerine bebek istedikçe doyurmak, anneden ayırmamak, bastırıp susturmak yerine kandırarak bebekle uzlaşmak, çatışma yerine avutmak, cezalandırma yerine korkutmak, dövmek yerine tek bir fiske ile, şokla şaşırtmak, doğrudan düzeltmek yerine çocuğu dolaylı etkilemek, çatışmak yerine gerilimi düşürmek ana ilkelerdir. Başkalarının önünde vurmak çok ayıp, sık sık cezaya başvurmak yanlış bulunur.
- Bacak eğriliklerinin küçükken kalın bez ve sırtta taşınmaktan olduğu düşünülüyor.
- Eskiden anne çocuğa hediye almazdı.
- Çocuk en çok anneden çekinir.
- Geleneksel kadın boyun ve ensesini açabilirdi, çıplak ayakla görünmesi ayıptı. Şimdi topuğunu gösterebiliyor.
- Soylu kadınlar dişlerini karartırlardı.
- Kadın üst düzey yönetici pek olmuyor.
- Kadın politikacı çok az.
- Japon şirketlerinde kadınlar işyerinin üniforma olarak tasarlattığı giysileri giyerler. Ofise giderken makyaj, oje, parfüm kullanılmaz.
- Asansörden önce erkekler çıkar.
- 9 yaşına kadar çocuklar çok özgürdür, iki cins biraradadır. 9 yaşına gelince sınıflarda kızlarla oğlanların yeri ayrılır. Bu hal evliliğe kadar sürer. Kızlar bu yaşa kadar parlak kırmızı elbiseler giyerler. Bu renkleri tekrar 60 yaşından sonra kullanabilirler.
- Sevgililer gününde kadınlar erkeklere çikolata verir, erkek hediye vermez. 14 Mart Beyaz Gün’de erkekler hediye verir.
- 1947 anayasasında kız çocuklara mirastan eşit pay, sadakatsizlik halinde kadına boşanma davası açma hakkı, erkeğin evlilik dışı çocuklarının aile nüfusuna geçirilmesi geleneğine son verildi.
- Kadın ticareti 1957’ de yasaklandı.
Leave A Reply