
Kars Müzesi’nde sergilenmekte olan ahşap barutluklar.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
- Bölgede Müslümanlığın kabulü, 1064’te Selçuklular’ın gelişinden sonra olmuştur. Alparslan’ın bu tarihteki “İlk Rum Seferi” ile alınan yerler bir daha Bizans’ın eline geçmemiştir. Selçuklu yönetiminden sonra Kars ve Ani’ye kısa bir süre Gürcüler hakim olmuştur.
- 1243 yılında yapılan Kösedağ Savaşı’nın ardından tüm bölge Moğollar’ın eline geçmiş, Altınordu Devleti bu toprakları yönetmiştir.
- 1380’de Karakoyunlular Kars ve çevresinde hakimiyet sağlamış,
- 1387’de Timur Kars’ı ele geçirip, vergiye bağlayıp buradan ayrıldığında Karakoyunlular bağımsızlıklarını ilan edince Timur geri gelip 1394’te Kars’ı yeniden ele geçirmiştir. Ancak 1405’te Timur ölünce Karakoyunlular Kars’ta hakimiyet sağlayabilmiş, 1406-1468 yılları arasında egemenliklerini sürdürmüşlerdir.
- 1468 yılında Akkoyunlu Uzun Hasan Kars ve çevresini ele geçirmiştir.
- 1514 Safeviler ile yapılan Çaldıran Savaşı’nda Şah İsmail ile savaşıp yenen Yavuz Sultan Selim, Kars’ta konaklamıştır.
- 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman Kars’ı Osmanlı egemenliğine almış, Kars, Osmanlılar’ın askeri üssü ve serhat şehri olmuştur. Bölge uzun süre Safeviler ile Osmanlılar arasında el değiştirmiştir. Burası Osmanlı’da Erzurum Vilayeti’ne bağlı Kars Sancağı idi.
Altınordu Devleti, Çaldıran Savaşı, Erzurum Vilayeti, İlk Rum Seferi, Kanuni Sultan Süleyman, Karakoyunlular, Kars, Kars Sancağı, Kösedağ Savaşı, Moğollar, Şah İsmail, Selçuklular, serhat şehri, Timur, Yavuz Sultan Selim
Leave A Reply