Arkeoloji, eski toplumların yaşamına dair her türlü kültür varlığını yüzey araştırmaları ve kazı çalışmaları ile, birçok bilim dalından yararlanarak inceleyen bir disiplindir.
Orta Anadolu’da yerleşikliğe geçen avcı-toplayıcıların kurmuş olduğu en eski yerleşim olan Aşıklı Höyük (MÖ 8350-7400), koyun ve keçinin evcilleştirilmesi ve yuvarlak barınaktan dörtgen ve çok odalı konuta geçiş konusunda öncüdür. Kazılara uluslararası bir ekip tarafından devam edilmektedir. Avrupa Birliği tarafından desteklenen bu Sanat ve Arkeoloji ile Kültürlerarası Diyalog Projesi’nde Aşıklı Höyük Dostları Derneği, University of Dundee ve Autonomous University of Barcelona işbirliği yapmaktadır.
Aşıklı Höyük Dostları Derneği, 2018 yılında höyük ve çevresinin kültürel, doğal ve insani zenginliklerini korumak ve tanıtmak için maddi kaynak sağlamak, toplumsal duyarlılık ve bilinç oluşturmak amacıyla kurulan bir sivil toplum örgütüdür.
Türkiye, İngiltere, İspanya, ABD ve Kolombiya’dan 13 sanatçının Aşıklı’nın izlerini taşıyan eserleri İstanbul’da, Ortaköy’de sergilendi. Sergi mekanı, Beşiktaş Belediyesi’nin desteği ile, Hüsrev Kethüda Hamamı idi. Böylece bu 13 çağdaş sanatçıyı, Mimar Sinan ağırlamış oldu.
Leave A Reply