
Kosova’da gezerken elektrik direklerinde, duvar ve kapılarda gördüğümüz çoğu fotoğraflı ilanlar, ölüm ilanlarıymış ve vefat edenin dinine göre çerçevesinin rengi değişiyormuş. Kırmızı Katolikler için, yeşil Müslümanlar için kullanılıyormuş.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Nişan, düğün, kına için çok özenilmiş kıyafetler gördük. Özellikle İpek ve Prizren’de el işleri öne çıkıyordu.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Trakya’da ve Balkanlar’da kıvırcık koyun eti sevilir. Kosova’da çok değişik köfte çeşitleri yedik. Hepsi de çok lezzetliydi. Bunlardan biri de Şaban köfte / Shaban çüfte (uzun olan). Et yemeklerinin yanında garnitür olarak mutlaka ince doğranmış çiğ beyaz lahana oluyor.
Fotoğraf: İnci Çilesiz
- Kosova’nın mutfak kültürü bize çok yakın.
- Kosova turumuzda hayatımdaki en lezzetli macchiato’ları içtim. Bu işin sırrını kahveye konan sütün lezzeti ile açıklıyorlar. Kosova’da kahve önemli bir içecek.
- Kosova’da trileçe tatlısı, kahvaltılık kırmızı biber sosu ajvar, dana sucuğu ve peynirler lezzetiyle ünlü.
- Gezerken tabelalarda burektore, çajtore, qebaptore yazılarını görmek hoşumuza gidiyordu.

Kosova’nın ünlü böreği filiya.

Priştine uluslararası havalimanına adını verdikleri Adem Yaşari’nin (1955-1998) Kosova Kurtuluş Ordusu’nun kurucularından biri olduğu düşünülür. Kendisi UÇK’lı bir komutandır. Kosova’nın bağımsızlığını kazanmasındaki sembol isimlerden biridir. Kendisi ve ailesi Sırp ordusu tarafından öldürülmüştür. Motosikleti, şapkası, kullandığı silahlardan bazıları Priştine’de, Kosova Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.
Geldiğimiz gibi Priştine’den, Uluslararası Adem Yaşari/Jashari Havalimanı’ndan Kosova’dan ayrıldık.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
Leave A Reply