- Myra’daki tiyatro, Likya’nın en büyük ve en iyi korunmuş Greko-Romen tiyatrosudur. Tiyatronun oturma sıralarının bir bölümü kaya mezarlarının bulunduğu tepeye oyularak yaslanmıştır. Tepeye yaslanan tiyatro, Yunan tiyatrosunun özelliğidir. Yunanlar, tiyatroları daima meyilli araziye yapmışlar, sıraları oturtmak için doğal eğimden yararlanmışlardır. Roma Dönemi tiyatrosunun böyle bir ihtiyacı yoktur. Teknik becerileri gelişmiş, eğimsiz, düz araziye de tiyatroyu oturtabilir olmuşlardır. Kemer kullanımı sayesinde tiyatrolar, tepe etekleri yerine, tonoz temellerin üzerine yapılabilmiştir. Kemer kullanımı, girişlerin daha geniş olmasını sağlamıştır.
- Alt bölümde 29, üstte 9 oturma sırası olan tiyatro yamaca yaslanmıştır.
- Gladyatör dövüşlerinin kazanç getirmesi üzerine Geç Roma Dönemi’nde orkestra kenarına emniyet duvarı ilave edilmiştir. Protokol koltuklarının kollukları hayvan betimlemeleri ile süslenmiştir. Protokole gösterilen özen Aphrodisias, Termessos ve Kyaneai kentlerinin tiyatrolarında da kendini belli eder.
- Tiyatronun sahne binasında kirli su, temiz su tesisatı ile yağmur suyu uzaklaştırma sistemi vardır. İzleyici sıralarının üst seviyesine kadar yükselen sahne binasının bir bölümü ayaktadır. Tiyatroyu çevreleyen destek duvarlarıyla sahne binası etkileyicidir.
- Seyircilerin yerlerine rahat ulaşabilmeleri için sıraların üst bölümünün altındaki tonozlu geçiş yolları sağlamdır.
- Tiyatro binasına ait süslemeler, kabartmalar etkileyicidir.
- Sonradan eklenen yönetici seyir bölümünün kalıntıları belirgindir.
- Roma mühendisliğinin etkileyici örneklerinden biri olan bu tiyatro, Perge ve Aspendos tiyatroları gibi görkemlidir.
Akantus yapraklı Korint düzeni, Aphrodisias, Aspendos, Geç Roma Dönemi, Gladyatör dövüşleri, Greko-Romen tiyatrosu, Korint, Korint düzeni, Kyaneai, Likya, Likya ışık ülkesi, Likya Yolu, Myra, Perge, Termessos, Volütlü İyon, Yunan tiyatrosu
Leave A Reply