
Bir zamanlar sahilde olan, Helenistik Döneme ait olduğu düşünülen küçük tiyatronun izleri pek görünmüyor.
73 m çapında, 27 sırası olan tiyatronun oturma sıraları ve sahne binasının taşları 1953’te Fethiye limanının inşaatında kullanılmıştır. Günümüzde sahne binasının temelleri görülmektedir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
- Burası, Karia ve Likya arasında bir sanat-kültür ve ekonomi merkezi olmuştur.
- Telmessos, hem Attika-Delos Deniz Birliği’nde hem de Likya Birliği’nde yer almıştır. Perikles döneminde gerçek bir Likya kenti olduğu öne sürülür.
- Telmessos’un kehanet ocakları, bilicileri ünlü olmuştur. Büyük İskender onlardan birine danıştı, denir.
- Telmessos’tan geriye az şey kalmıştır. En büyük etken depremlerdir. 1856 yılındaki 8.2 büyüklüğündeki deprem yıkmış, tüm erken kalıntılar liman alanı oluşturmak üzere denize dökülmüş.
- Günümüzde tepede görülen 15. yüzyılda Ceneviz ve Rodos şövalyelerinin ördüğü kaledir.
- Osmanlı döneminden kalan ahşap-bağdadi teknikle yapılmış, kırma kiremit çatılı, geniş saçaklı, açık ve kapalı çıkmalı, iç avlulu Türk evleri ile sokakla bütünleşik konumları, düzgün kesme taş işçilikleri, taş bordürlerle çevrelenmiş pencereleri, cephe ortasında ahşap-kapalı çıkmaları, duvar çatı birleşimlerindeki taş kordonları ile Rum evleri daha ziyade 18. yüzyıl yapılarıdır.
- İyon tapınağı cepheli Amyntas’ın görkemli kaya mezarı buradadır.
- Günümüzdeki adını ilk havacı şehidimiz Fethi Bey’den 1934 yılında almıştır.
- 1966 yılında kurulan zengin Fethiye Müzesi’nde Tunç, Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe Beyliği, Osmanlı’ya ait arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Ne yazık ki girişi ücretsizdir (2019).

Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Telmessos Tiyatrosu’na ait kalkerden yapılma mimari parça, Roma Dönemi’ne ait.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Fethiye Müzesi bahçesi.

Roma Dönemine, MS 2. yüzyıla tarihlenen, ortada imparator heykelinin yer aldığı Telmessos Tiyatrosu’ndaki nişin yeniden canlandırması Fethiye Müzesi’nin bahçesinde sergileniyor.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
Leave A Reply