Çizme şeklinde diye tarif edilen İtalya, Türkiye’nin üçte biri kadardır. Puglia (Apulia) bölgesi çizmenin topuğudur. İtalya, beşi özerk, 20 coğrafi bölgeye ayrılır. Puglia’nın en büyük ili, başkenti Bari (Arapça, Allah’tan gelen, demektir), İtalya’nın 9. büyük ilidir (Roma, Milano, Napoli, Torino, Palermo, Cenova, Bologna, Floransa, Bari), bölgenin dört buçuk milyonluk nüfusunun iki milyonu burada yaşar ve İstanbul’dan Bari’ye uçuş 1 saat 30 dakika sürer.
Puglia, İtalya’nın en ucuz destinasyonudur.
Puglia, İtalya’nın tarım deposudur; şehirlerin içinde bile organik tarım yapılan yerler vardır. Ülkenin zeytinyağının %40’ını sağlar. Dondurmanın bile üzerine zeytinyağı döküp yiyorlar. Fıstıklı dondurma ile özellikle çok yakışıyor(muş). Acı zeytini zeytinyağı ve domatesle kavuruyor ya da fırınlayarak yemekten önce aperatif olarak tüketiyorlar.
870 km ile İtalya’da en uzun kıyı şeridine sahip bölgedir. Doğusunda Adriyatik, batısında İyon Denizi, kuzeybatıda Fortone Nehri, güneyde Otranto Boğazı ve Taranto Körfezi vardır. Çiğ de yenen deniz mahsülleri çok lezzetlidir. İtalyan Paella’sı Tiella meşhurdur.
Orecchiette denen makarnası, Altamura ekmeği dünyaca ünlüdür. Puglia’da 43 makarna fabrikası vardır, Divella markası Barilla’dan sonra ikinci büyük makarna firmasıdır. Şalgam yapraklı orecchiette’yi tatmak bir görevdir, deniyor (orecchiette alle cime di rapa).
Tipik yerel yemek olan bakla favası, haşlanmış hindiba yaprakları ile yeniyor: Cicorie a Fave. Puglia’nın küçük kırmızı biberi ünlüdür. Biberin eve bereket getireceğine inanıyorlar.
Bölge, geleneklerine çok bağlı. İnsanları güler yüzlü ve gürültücü. Halkı turisti seviyor. Sadece bugünü düşünerek yaşarlar, deniyor. 12.30-16.30/17 saatleri arasında siesta yapıyorlar.
İtalya’da küçük kasabaların bile bir azizi vardır, azizlere adanmış günler resmi tatildir. Her ismin de özel bir günü vardır. Dullar, bir yıl sadece siyah giyer.
Nazara inanıyorlar. Merdiven altından geçmiyorlar, evde şemsiye açmıyorlar, yatağa şapka koymuyorlar, cuma günü tırnak kesmiyorlar. Karganın iyi haber getirdiğine, ölünün 48 saat içinde canlanabileceğine inanıyorlar.

Puglia’da balkonsuz ev sevmiyorlar. Balkon korkuluklarının köşelerine de pumo’lar koyuyorlar. Pumo, seramikten farklı renklerde yapılan akantus (acanthus, ayı pençesi bitkisi, kenger) yapraklarıyla çevrili bir tomurcuktur. Latince meyve, pomum‘dan gelir. Meyvenin koruyucusu Tanrıça Pomona kültünü hatırlatır. Eskiden sarayların balkonlarına, merdiven başlarına konur, büyüklüğü, yapraklarının sayısı, rengi ve süslemeleri aristokrat aileler için özel anlamlar taşırdı. Popüler kültürde bu gonca açtığında yeni bir hayat, bolluk, bereket getirdiğine ve şeytanı uzak tuttuğuna inanılır. Mutluluk ve şans getirdiğine günümüzde de inanıldığı için yapımı sürmektedir. El yapımı seramiğin bisküvisi 1000 derecede pişirildikten sonra parlak olması ve sudan etkilenmemesi için emaye kaplaması yapılır ve ikinci kez 1000 derecede pişirilir. Her bir pumo, tek ve benzersiz bir parçadır.
Yararlanılan Kaynaklar
Puglia’da Bir Ömür, Ömür Kahraman, Destek Yayınları, 2022.
www.obiettivomediterraneo.net
Leave A Reply