
Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmekte olan, MS 1. yüzyıla tarihlenmiş cam rhyton.
Kapalı kaplar grubuna giren ritonun şekli hayvan boynuzunu anımsatır. Yükseklikleri 15-20 cm. arasında değişen bu kaplar serbest üfleme ve kalıba üfleme tekniğinde yapılmışlardır. Rhytonlar da diğer pek çok cam kap formu gibi seramik ve metal kaplara öykünerek üretilmiştir. Hayvan başı şeklinde bir uç kısma sahip olan form, yukarıya doğru eğrilerek geniş bir ağız ile son bulur. Konik ayak üzerine oturtulan tipleri de mevcuttur. Boynuz şeklini andıran formun ucu delik bırakılmıştır. Bu tip daha yaygındır ve genelde bezemesizdir. Rhyton’ların özellikle ziyafetlerde içki kabı olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Hayvan şeklinde olanları ise dini törenlerde adak sıvısının dökülmesi için libasyon kabı olarak kullanılmıştır. Bu tip formların kullanım şekillerini siyah figürlü Atina vazolarında, duvar resimlerinde çokça görebilmekteyiz.
Oinochoe, Yunanca şarap ve taşıyıcı kelimelerinden türemiş, şarap servisinde kullanılan bir kaptır. Dar boyunlu, yonca veya düz ağızlı, tek kulplu, sürahi benzeri bir kaptır.
Pişmiş topraktan, değerli madenlerden ve camdan yapılmış örnekleri vardır. Cam olanların erken örnekleri iç kalıp tekniği ile yapılmıştır. Roma dönemi ile birlikte üfleme tekniği ile üretilmeye başlanmıştır. Kulp ve kaide sonradan eklenmiştir.
Yararlanılan Kaynak
Antikçağ’da Cam Kap Formlarının Kullanımı Üzerine Bir Deneme, Fevziye Eker, https://dergipark.org.tr
Leave A Reply