- yüzyılda Milano’da hüküm sürmekte olan Visconti Hanedanı’ndan Giovan Maria, barış ve savaş sözlerini idam cezasıyla yasak etmişti. Papazlar, dualarda “bize barışı ver” yerine “bize sükunu ver” deme emri almışlardı. Tarih bunun gibi akıl almaz sözcük yasaklarıyla doludur.
- Tarih boyunca her yeni güç ve ideolojinin, karşıtı olduğu ve üzerinde egemenlik kurmak istediği sistemin bilgisini, yok edilmesi gereken bir tehdit olarak algılayışı ile antik dönemden günümüze kasten milyarlarca kitap yakılmıştır. Kasıtlı yok etmeye doğal afetler ve kazalar da katkıda bulunmuştur ama onlar bizim konumuzun dışında. Konumuz, toplumsal hafızanın ve onun belgelerinin kasten yok edilişinin şiddeti.
- MÖ 4. yüzyılda Mezopotamya’da, Sümerler’de, Akadlar’da, Uruklar’da, Babil’de ilk tahrip edilip yağmalanan yerler kütüphaneler ve içlerindeki tabletler olmuştu.
- MÖ 213 yılında Çin İmparatoru Quin Shi, tüm felsefe ve tarih kitaplarını yaktırdığı gibi, görüşlerine itiraz eden düşünürleri de canlı canlı yaktırmış.
- MÖ 3. yüzyılda kurulan İskenderiye Kütüphanesi’nin fanatik Hıristiyanların saldırısıyla ya da Jul Sezar’ın (MÖ 100-44) şehri kuşatması sırasında 150 bin cilt kitabın altı ay boyunca şehrin hamamlarında yakacak olarak kullanıldığı düşünülüyor.
- MS 47’de Bergama Kütüphanesi’nden İskenderiye’ye yollanan değerli yapıtların da çıkan savaşta yok olduğu biliniyor.
- Paflagonya’da (günümüzde Kastamonu, Sinop ve Çankırı’nın bulunduğu bölge) 160 yılında Epikür’ün (MÖ 341-270) kitapları sahte bir peygamberin emriyle çarşı meydanında yakılmış.
- 400 yılı civarında Batı Roma generallerinden Flavius Stilicho (359-408), gizli ilimlerle ilgili olduğu düşünülen Sibyl Kitapları’nı yaktırmış.
- MS 5. yüzyılda Roma’da kafirlik yaydıkları gerekçesiyle Etrüsk disiplinini öğreten kitaplar yakılmış.
- 435 yılında Konstantinopolis Patriği Nestorius’un kitapları yakılmış.
- yüzyılda Katolik Kilisesi, Cathar metinlerini yok etmiş.
- yüzyılda İspanya’da yaşamış Aristocu filozof İbn Rüşd aklı, mantığı ve bilimi savunmaya çalışmış; rasyonalist din yorumları fanatikler tarafından din karşıtı olmakla suçlanmış; kitapları yasaklanmış ve yakılmış, sürgüne gönderilmiş; ancak ölümünden bir yıl önce affedilerek saygınlığına yeniden kavuşabilmişti.
- 1233’te Yahudi din adamı Moshe ben Maimon tarafından yazılan rehber kitap Fransa’da Montpellier’de yakılmış.
- Paris’te kurulan mahkemede suçlu bulunan Talmud, 1242 yılında yakılmış.
- İspanya’da Engizisyon, Katolik olmayan kitapların yakılmasını emretmiş. 1499 ve 1500 yıllarında Endülüs’te bir milyonun üzerinde Arapça ve İbranice kitap yakılmış.
- yüzyılda İtalya’da Bocaccio’nun Decameron’u ve Ovid’in tüm eserleri yakılmış.
- Yucatan Yarımadası’na 1549 yılında Roma Katolik Başpiskoposu olarak atanan Diego de Landa, Maya Uygarlığı’na ait bütün eserleri yok ettiği için günümüze sadece 3 adet Maya kitabı ulaşmış.
- ve 17. yüzyıllarda İngiliz yazımı, sansür mekanizmalarının etkisindeydi. Edebiyat, yazarların doğrudan söylenmesi çoğu zaman mümkün olmayan şeyleri dolaylı şekilde ifade etmelerine izin veriyordu.
- Papa’nın emriyle Martin Luther’in çevirileri 1624 yılında yakılmış.
- 1683 yılında Oxford Üniversitesi’nde Thomas Hobbes’un kitapları yakılmış.
- 1734’te kiliseyi öfkelendiren yazar ve filozof Voltaire tutuklanır, din ve toplumsal düzen için tehlikeli bir esin kaynağı olarak görülen Felsefi Mektuplar yakılır.
- John Cleland tarafından 1749’da Birleşik Krallık’ta yayımlanan, bir fahişenin anılarının konu edildiği erotik edebiyatın önde gelen klasiği olarak kabul edilen Fanny Hill adlı roman ancak 1963 yılında İngiltere ve ABD’de yasal olarak satılmaya başlamıştır.
- Robespierre 1793’te dini kütüphanelerin ve kraliyeti olumlayan her türlü kitabın yakılması talimatını vermiş.
- ABD’de 18. ve 19. yüzyıllarda kölelere okuma öğretmek yasaktı; yasağa Kutsal Kitap da dahildi.
- yüzyılda İngiltere’de yetkililerce müstehcen bulunan bir kitabın basılması, bir kartpostalın veya fotoğrafın piyasaya sürülmesi ülkenin kanunlarına yapılan bir saldırı olarak algılanıyordu. Başlatılan kovuşturmanın kamuoyu desteği almasına önem veriliyormuş gibi yapılırdı. Ama kamuoyuna sorulmaz, yetkililer kamuoyu rolü oynardı. Bu rol çok benimsendi.
- James Joyce Trieste’de iken şehir Avusturya işgali altındaydı. Il Piccolo della Sera gazetesinin editörü 1907’de gazetenin yazarlarından olan Joyce’dan İngiliz egemenliği altında yüzyıllardır direnen İrlanda’yı anlatmasını istemişti. Böylece İrlanda üzerinden benzetme yaparak sansürü kırmış olacaklardı.
- 1920’lerde ABD Posta İdaresi Avrupa’dan yollanan “uygunsuz” kitapları yakarak yok ederdi.
- Alice Harikalar Diyarında 1931’de Çin’de yasaklandı. General Ho Chien, hayvanların insan gibi konuşmasından hoşlanmamıştı.
- 10 Mayıs 1933’te Nazi öğrenci örgütü üyeleri Almanya’nın üniversite kentlerinde kitap yakma ayinleri düzenlemişlerdi. Bebelplatz Berlin’in merkezinde Humboldt Üniversitesi’nin önündeki meydanın adıdır. Humboldt Üniversitesi’nin kütüphane binası o dönemde bu meydanda imiş. (Bina günümüzde Hukuk Fakültesidir.) Bebelplatz’da da aynı gün 20 bin civarında kitap yakılmış. Kitap yakma eyleminden önce Propaganda Bakanı Joseph Goebbels ateşli bir konuşma yapmış. Naziler tarafından 180 bin kitap yakılma listesine alınmış ve her gece belli miktarda kitap yakılarak yok edilmiştir. Yakılmaya uygun görülen kitapların yazarları arasında Heinrich Mann, Erich Maria Remarque, Heinrich Heine, Bertolt Brecht, Stefan Zweig, Karl Marx, Albert Einstein da varmış. Bu olaya engizisyoncuların yaktığı ateşten esinlenerek Berlin Otodafe’si adı veriliyor.
- Kitap yakma eylemleri 10 Mayıs’tan sonraki aylarda da sürdü. Hitler Gençliği ve eğitim müdürlükleri Almanya’nın 90 kentinde 102 yakma eylemi düzenledi. Almanya’nın 21 üniversite kentinde üç yüzün üzerinde edebiyatçının, filozofun, bilim adamının ve politik yazarın yapıtları kül oldu.
- 1950’li yıllarda Çin tarafından işgal edilen Tibet’te 1966’dan sonra, en az altı bin manastır ve 100 bin keşiş saldırıya uğrar, kitap okuyan keşişler tutuklanır veya ölüme yollanır.
ABD Posta İdaresi, Albert Einstein, Alice Harikalar Diyarında, Almansor, Aristocu filozof, Bebelplatz, Berlin Otodafe, Bertolt Brecht, Bocaccio, Cathar metinleri, Decameron, Diego de Landa, dini kütüphaneler, Dr. Martin Luther King Jr., Engizisyon, Epikür, Erich Maria Remarque, erotik edebiyat, eser, Fanny Hill, Flavius Stilico, General Ho Chien, Heinrich Heine, Heinrich Mann, Hitler Gençliği, Humboldt Üniversitesi, İbn Rüşd, Il Piccolo della Sera, İskenderiye Kütüphanesi, James Joyce, John Cleland, Jul Sezar, Karl Marx, Katolik, Kitap, Kitap yakma eylemleri, Konstantinopolis Patriği Nestorius, Kutsal Kitap, Martin Luther, Maya Uygarlığı, Micha Ullman, Moshe ben Maimon, Ovid, Oxford Üniversitesi, Propaganda Bakanı Joseph Goebbels, Quin Shi, Robespierre, Sibyl Kitapları, şiddet, Stefan Zweig, Thomas Hobbes, Yucatan Yarımadası
Leave A Reply