
Tunç kalkan, Toprakkale, MÖ 8.-7. yüzyıl.
Kazılarda sadece tunç kalkan bulunmuştur. Ancak Asur Kralı II. Sargon yazıtında, MÖ 714 yılında yaptıkları savaşta Urartulardan çok sayıda altın ve gümüş kalkan elde ettiklerini belirtmiştir. Urartular, söğüt dallarından örülen bir kalkan türü daha kullanmaktaydı. Bu kalkanın ön kısmında tunçtan yapılma biri ortada, birer de yanlarda çıkıntılar bulunduğu bilinmektedir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 2018.
- Urartular geniş toprakları üzerinde güvenliği sağlamak ve devleti ayakta tutabilmek amacıyla piyade, süvari ve savaş arabalı askerlerden oluşan güçlü bir orduya sahipti.
- Başkentte kralın yanında hassa ordusu, eyaletlerin ise kendi orduları bulunuyordu.
- Urartu silahları, savunma ve saldırı amaçlı olmak üzere iki türe ayrılır. Askerler kendilerini kulaklıklı konik miğfer, pullu zırh ve bedeni örten yuvarlak kalkanlarla savunurken, kılıç, hançer, mızrak, sapan, ok ve yayı ise saldırı silahı olarak kullanmışlardır.
- Tek parça tunç levhanın dövülmesiyle yapılan miğferler, konik biçimlidir, bazıları taraklı ya da sorguçludur. Betimlemelerde sadece Urartu yöneticilerinin ve savaşçılarının değil, tanrıların da miğfer taktıkları görülmektedir.
Leave A Reply