- Bir kişi, bir grup, bir rol gibi uyarıcılarla ilgili olarak yapılandırılmış bilişsel yapılar şemalardır. Yeni bilgilerimiz, yaşadıklarımız, görüp duyduklarımız belli bir şemayla uyumlu olduğunda, o şemaya ilişkin duyuşumuz pekişir.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 2016 yılında düzenlenen 3. Tasarım Bienali’nde Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’ndaki sergiden.
Fotoğraflar: Füsun Kavrakoğlu
İsrailli hafıza ve zeka uzmanı Eran Katz, Doğan Kitap’tan çıkan Süper Hafızanın Sırları adlı kitabında, kadim bir Yahudi tekniğini hatırlama tekniği olarak kullandığını anlatıyor. Bu teknik, belli rakamlarla belli harfleri eşlemeyi, bunlardan kelimeler türetmeyi ve bu kelimelerden bir hikaye yaratmayı amaçlıyor.
Katz, yaş ve eğitim düzeyinden bağımsız olarak herkesin hafızasını geliştirebileceğini savlıyor.
Hatırlamak istediğimiz her şeyi görselleştirmeyi (görüntü, tat, acı, absürd vb) öneriyor. Bu şekilde oluşturulan kodlamanın unutulduğunu, geriye sadece gerekli bilginin kaldığını söylüyor.
Yenal Bilgici, 1990’larda hafıza şampiyonumuz Melih Duyar’ın da hafıza geliştirme tekniğinin aynı olduğunu yazıyor. (Hürriyet, 10 Aralık 2016.)
Cicero’nun (MÖ 106-43) kullandığı yöntemle, anlatmak istediğiniz her şeyi odanızdaki bir eşya ile eşleştirerek ve odanın içini düşünerek anlatmak istediğiniz her şeyi hatırlayabilirsiniz, diyor Katz.
Leave A Reply