Realizm’e Giden Yol
BARBİZON EKOLÜ
- 1830-1870 yılları arası, yer Fransa’da Barbizon köyü.
- 1824 yılında John Constable’ın eserleri Fransa’da sergilendi. Constable’ın eserlerinden etkilenen Jean-Baptiste Camille Corot, Théodore Rousseau, Jean-François Millet ve Charles-François Daubigny, Jules Dupré, Constant Troyon, Charles Jacque, Narcisse Virgilio Diaz, Charles Olivier de Penne, Henri Harpignies, Gabriel Hippolyte LeBas, Albert Charpin, Félix Ziem, François-Louis Français, Alexandre DeFaux doğa manzaraları yapmaya başladılar. Dramatik olayların anlatımını, şekilciliği reddettiler. Böylelikle Romantizmin baskın olduğu bir dönemde realizme giden yolun bir parçası oldular.
![Jean-François Millet 1857'de yaptığı tabloda hasatta çalışan üç köylü kadını çizdi. Tablo hiçbir hikâye anlatmıyordu ya da bir dram betimlenmemişti. Sadece işlerini yapan üç kadın vardı.](https://i0.wp.com/kavrakoglu.com/wp-content/uploads/2014/01/g.png?resize=400%2C297&ssl=1)
Jean-François Millet 1857’de yaptığı tabloda hasatta çalışan üç köylü kadını çizdi. Tablo hiçbir hikâye anlatmıyordu ya da bir dram betimlenmemişti. Sadece işlerini yapan üç kadın vardı.
![Théodore Rousseau’nun 1860 yılında yaptığı Odun Taşıyan Kadın adlı özel koleksiyonda yer alan tablosu.](https://i0.wp.com/kavrakoglu.com/wp-content/uploads/2014/01/dd.png?resize=626%2C406&ssl=1)
Théodore Rousseau’nun 1860 yılında yaptığı Odun Taşıyan Kadın adlı özel koleksiyonda yer alan tablosu.
ÖN – RAFAELCİLER
- 1848 yılında İngiltere’de ortaya çıkan akım.
- Özellikle Rafael’den kaynaklandığına inandıkları “Büyük Tarz”ın (Grand Manner) suniliğine karşı çıkıyorlar.
- “Rafael ve takipçileri güzellik uğruna gerçeği feda etti.
- Rafael’den önceki dürüst sanata, Gotik ve 15. yüzyıldaki erken Rönesans sanatına geri dönülmelidir” diyorlardı. Ayrıca, Royal Academy of Art’ın kurucusu Sir Joshua Reynolds’ı da “gevşek” bulup eleştiriyorlardı.
- Ön – Rafaelciler en küçük ayrıntıya bile özen gösterdiler.
- Parlak renkler kullandılar.
- Konuları doğa, tarih, Kutsal Kitap ve efsaneler oldu. Bu temalara mistik bir yaklaşım getirdiler.
- Sembolistlerin öncüleri oldular.
![William Holman Hunt, 1867, İzabel ve Bazil’in Kabı. Bocaccio’nun Dekameron öykülerinden biri ve John Keats’ın şiiri.](https://i0.wp.com/kavrakoglu.com/wp-content/uploads/2014/01/t.png?resize=259%2C407&ssl=1)
William Holman Hunt, 1867, İzabel ve Bazil’in Kabı. Bocaccio’nun Dekameron öykülerinden biri ve John Keats’ın şiiri.
Albert Charpin, Alexandre DeFaux, Barbizon Ekolü, Barbizon köyü, Beatrice, Bocaccio, Büyük Tarz, Çağdaş Sanat, Çağdaş Sanata Varış, Charles Jacque, Charles Olivier de Penne, Charles-François Daubigny, Constant Troyon, Danta Gabriel Rosetti, Dekameron öyküleri, Félix Ziem, François-Louis Français, Fransa, Gabriel Hippolyte LeBas, Grand Manner, Henri Harpignies, İzabel ve Bazil’in Kabı, Jean-Baptiste Camille Corot, Jean-François Millet, John Constable, John Everett Millais, John Keats, Jules Dupré, Narcisse Virgilio Diaz, Odun Taşıyan Kadın, Ön-Rafaelciler, Ophelia., Realizm, Realizm’e Giden Yol, Romantizm-Realizm Arasındaki Dönem, Royal Academy of Art, Royal Academy of Art’ın kurucusu Sir Joshua Reynolds, Sabah, Sir Joshua Reynolds, Théodore Rousseau, William Holman Hunt
Comment
Çok güzel. Murat ile Paris de bir sergi gezmiştik. Bir gruba – belki bir akım- ait ressamların tabloları sergileniyordu. Hala konuşur tabloların güzelliğini hatırlarız. Ama ikimizde grubun ismini hatırlıyamıyoruz ve ressamların da adını tabii.
Belki bir gün bilmeden onları da yazarsın ve böylece biz de hatırlamış oluruz.