- Dijital dönüşüm ve teknolojik yenilikler tüm sektörleri ve iş süreçlerini değişmeye zorluyor. Makinelerin birbiriyle iletişimi olan M2M (machine to machine) bağlantısının gelişmesi verimlilik, yeni iş kollarının açılması, sorunların sahaya gidilmeden çözülmesiyle iş süreçlerinde verimlilik, hız ve iş gücü tasarrufu sağlanması, uzaktan erişim ile daha iyi servis kalitesi ve sorunlara anında müdahale imkanı , hedef kitleye daha kolay ulaşma, büyük verinin (Big Data) daha kolay araştırılıp, işlenmesini, otomasyon süreçlerinin optimize edilmesini, maliyetlerin ciddi biçimde düşmesini sağlıyor.
- Akıllı sayaç gibi birçok M2M çözümünün devreye girmesi ile Türkiye’deki elektrik tüketiminde %30’lara varan tasarruf elde edildiği biliniyor.
- 2014 sonunda dünyada 243 milyon adet M2M bağlantılı cihaz vardı. Türkiye’de ise 3 milyon makine M2M SIM kartıyla iletişim kuruyordu.
- 2020 yılında dünyada toplam bir milyar makinenin M2M bağlantılı olacağı, Türkiye’de ise M2M bağlantı sayısının 7.3 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.
- Büyük verinin kıtalardan kıtalara taşınması ve veri merkezlerinde depolanması da çok önemli. Ülkelerin deniz altından fiber hatlarla birbirine bağlanması ve veri merkezi üssü haline gelmek de büyük ekonomik değer taşıyor.
- Yazılımın bir ders olarak üniversite öncesi müfredatlarına girmesi için bütçeler ayrılıyor. Ama teknolojinin yayılması ile ilgili bazı sorular da gündemde:
- Hep açık, hep yanımızda olan internet teknolojileri bize:
Yalnız kalabilme yeteneğimizi kaybettiriyor,
Hep dışa dönük yaşamamızı gerektiriyor, zamanımızı kendi iç dünyamızla baş başa kalmak için kullanmaz oluyoruz,
En yakınlarımıza karşı bile ilgisiz olmamıza yol açabiliyor,
Hiçbir zaman yalnız kalamadığımız gibi, hiçbir zaman canımız da sıkılmıyor,
Arkadaş edinme ve ilişkiler kurmayı zorlaştırıyor,
“Paylaşıyorum, öyleyse varım” önergesini geçerli hale getiriyor,
Gençlerde kararlarını arkadaşlarına danışarak alma eğilimi yaratıyor,
Kısa mesajlarla iletişim, hem dilbilgisi kurallarına uygun yazı yazma, hem de vücut dilini de kullanan karşılıklı konuşma yeteneklerinin gelişimini engelliyor,
Gençlerin olgunlaşmalarına, özgüven ve sorumluluk duygusu kazanmalarına, karar alma yetilerine olumsuz etki ediyor,
Teknolojiden daha çok, birbirimizden ise daha az beklenti içine giriyoruz,
Şartlı refleksler oluşturuyor,
Birlikte olunan zamanları bölüyor, deniyor.
Kırsal bölgeler büyük merkezlere teknolojik olarak bağlanmış olduğundan kentlerin gerilemesi söz konusu olabilir (mi ?).
Açık toplumun özgür toplum sayılıp sayılamayacağı tartışmaları yapılıyor.
Özel yaşam ile kamusal yaşam arasındaki perdenin biraz daha aralanacağı düşünülüyor.
Akgül Mutlu, Big Data, Çağdaş Dönem, Çağdaş Sanata Varış, ekonomi, internet teknolojileri, M2M, machine to machine, Maps to Understand the World, sanat, Şartlı refleks, sosyal medya, Yazılım
Leave A Reply