- 1958-1959’da İsviçreli Jean Tinguely (1925-1991), motorları dışarıda makineler sergilemiş, motorların tek başlarına görsel bir bütün oluşturduğunu vurgulamak istemişti. Bir yıl sonra, New York’ta Saygı adlı anıtsal bir konstrüksiyon gerçekleştirmiş, eserini tamamladıktan yarım saat sonra uzaktan kumanda ile kendisi eserini yok etmiştir. Hareketli ve kendini yok eden heykelleriyle tanınır.
- 1975 yılından beri pek çok dalda dağıtılan, Fransa’nın ulusal film ödülleri, César Ödülleri’nin de yaratıcısı; Fransız heykeltraş César Baldaccini (1921-1998), 1956 yılından başlayarak demir ve alçıtaşı kullanarak figüratif ve yarı soyut heykeller yapmış, Mayıs 1960’da hurda araba preslerinde sıkıştırılmış otomobiller, motosikletler sergilemiştir. César, sıkıştırma ve genişletme teknikleri ile Yeni Gerçekçilik akımının önde gelen sanatçılarından biri olmuş, hurda metal ve çöp sıkıştırmaları; poliüretan köpük heykelleri; hayvan ve böceklerin fantastik tasvirleriyle tanınmıştır. Pop Art da, eserlerinde, özellikle renkli plastiklerle yaptığı objelerinde, izini bırakmıştır. César ödülünü kazananlara sanatçının bir heykeli ödül olarak verilmektedir.
- Ekim 1960’ta Fernandez Arman (1928-2005), Yves Klein’ın Boşluk’u sergilediği galeride Dolu’yu sergiler. Sergide galeri o kadar doludur ki, mekan kullanılamaz olmuştur. César’ın sıkıştırma ve genişletmeleri gibi, yığılma tekniği/akümülasyon da Arman’ın imzası gibidir. Renault parçaları, kemanlar, günlük kullanım eşyaları gibi hazır yapım objelerle gerçekleştirdiği yığıntıları vardır.
- Ekim 1960’da Yves Klein’ın evinde yapılan toplantıda, çok kısa süren ama Fransa’daki öncü sanat eğilimleri arasında en ünlüsü olan Yeni Gerçekçiler gruplarını kurarlar.
- Yeni Gerçekçilik kuruluşundan başlayarak başlıca üç olayda belirginleşmiştir:
*Mayıs 1961’de Paris’te açılan, Dada’nın 40 Derece Üstünde adlı sergi,
*Temmuz 1961’de Nice’teki ilk Yeni Gerçekçi festivalde düzenlenen karma sergi ve bir dizi etkinlik. Burada sanatçılar, yaratma yöntemlerine ilişkin gösteriler yapmışlar, eylem ile düşüncelerinin nasıl geliştiğini anlatmışlardır. Sanatçı, bedensel ve görsel olarak sanat eylemine katılmıştır. Ana fikir, sanat eserinin, düşüncenin görsel sonucu olduğudur. Festivalde konuşmalar yapıldı, Rotella fonetik şiir okumaları yaptı.
*1963’te ikinci Yeni Gerçekçilik festivali Münih’te yapıldı. Aynı yıl yapılan San Marino Bienali grubun son sergisi oldu.
Yeni Gerçekçilik ana hatlarıyla:
- Akademik Realizm’e tabii ki karşıdır. Neo Realizm, gerçeğin algılanmasına yeni yaklaşımlar getirir, Kübizm’in sadeliğini taşır, formalisttir.
- Avrupalı bir akımdır.
- Sanatı, birkaç tanımla sınırlama eğilimine karşıdır.
- Soyut olmadığı iddiasındadır.
- Anlamsızlığa karşıdır. Eserin ne olduğu anlaşılır.
- Doğadan ilham alınır ama sanatçı kendi bakış açısını yansıtır.
- Mesaj vermez.
- Estetik kaygı taşımaz.
- Dünyayı betimlemez, dünyanın kendisi sanatçı için bir alan haline gelmiştir.
- Ekspresyonist değildir.
- Deformasyon yapmaz.
- Assamblaj ve dekolaj akımda kullanılan tekniklerdir.
- Günlük kullanım malzemeleri, resimleri yapılarak değil, objenin kendisi kullanılarak eserde yer alır.
- Dış dünyadan alınmış nesneler, gerçeğin bir parçası ve belgesi olarak eserlerde kullanılmıştır.
- “Kendini beğenmiş” bir stildir.
acques Villeglé, Arman, Çağdaş Sanata Varış, César, César Baldaccini, César Ödülleri, Daniel Spoerri, Fernandez Arman, genişletme tekniği, Jean Tinguely, Mimmo Rotella, Neo Realizm, New York, Nouveau Réalisme, Pop Art, Restaurant de la City Galerie, Şefin Battaniyesi, sıkıştırma tekniği, trap pictures, Tricycle, Yeni Gerçekçilik, Yeni Gerçekçilik festivali, Yves Klein
Leave A Reply