
Akita Morita 1979’da Walkman’i tasarladı. Hareket halindeki insanlar için, her yerde müzik dinlemeye imkan tanıyan, ceket cebine sığabilen bu mini Hi-Fi set, dünyada satış rekorları kırdı ve Sony’nin elektronik-eğlence piyasasında uluslararası çapta bir firma olmasını sağladı. Walkman, gençlik, eğlence ve özgürlükle özdeşleşti. Stereo kulaklıklar Walkman’lerin en önemli parçasıydı ve o zamanlar bir kulaklık 300-400 gr iken 45 gr hafifliğindeydi. 1963 yılında Philips firması kasetçaları icat etmiş, Sony ve diğer şirketler bu teknolojiyi geliştirip daha küçük boyutlara ulaşmışlardı.
Sony Walkman ilk ayda 30 bin, ilk iki yılda 1,16 milyon adet sattı. Walkman, 80’lerin en popüler ürünü oldu. Zaman içinde Sony, iki kulaklık çıkışlı, daha hafif gövdeli ve daha hafif kulaklıklı modelleri üretildiği gibi, değişik boy, renk ve tasarımda, radyolu, kayıt yapan, su geçirmeyen, CD- Çalar, sarsıntıya dayanıklı, kesintisiz müzik imkanı sunan, hem CD hem VCD çalan, hızlı şarj olan, uzun batarya ömrü ile öne çıkan, çeşitli hafıza seçenekleri olan, video oynatabilen, fotoğraf görüntüleyebilen LCD ekrana sahip olan, ağır fiziki şartlara dayanabilen, dahili USB’si olanlar, kullanılıp atılanlar gibi sürekli yeni modeller ve yeni teknolojiler üreterek liderliğini korumaya çalıştı.
1953 yılından beri cebe sığacak küçüklükte radyo vardı. 1970’li yıllarda cebe sığacak boyutta kasetçalar da yapılıyordu. Bunlara takılabilen kulaklıklar da vardı. Walkman, stereo ses veren, hafif ve yüksek kalitede bir kulaklığı cebe sığacak şekilde birleştirerek yeni bir ürün geliştirmiş oldu. Hiçbir parça sıfırdan icat edilmemişti. Fakat parçalar yeni bir şekilde bir araya getirilmişti. Walkman teknolojik bir tasarım olduğu kadar, bir pazarlama başarısıdır aynı zamanda. Ayrıca, piyasaya kitlesel satışlara imkan verecek, doğru bir fiyatla sürülmüştür.
Morita’nın başarıları arasında MiniDisc ve dünyada ilk kez üretilen BlueLaser da bulunmaktadır.
Sony son yıllarda ise oyun ve yarı iletken piyasasında başarılarını ve yüksek cirosunu sürdürüyor.
Fotoğraf: Animeler.NET
Yararlanılan Kaynaklar
https://www.eritela.com › Teknoloji › Fintek
Leave A Reply