
Gertrude Stein, Pablo Picasso, 1905-6.
Ernest Hemingway, Paul Cezanne, Henri Matisse, Pablo Picasso, Sylvia Beach, Guillaume Apollinaire, Isadora Duncan, Ford Madox Ford ve daha pek çok yaratıcı kişilik Paris’te, Gertrude Stein’ın evinde toplanırdı.
Fotoğraf: metmuseum.org
Amerikalı romancı, sanat koleksiyoneri, şair, oyun yazarı Gertrude Stein (1874-1946) Hemingway’e “ Sizler, kaybolmuş/yitik bir kuşaksınız” (Une Generation Perdue – The Lost Generation) demiştir (1).
Birinci Dünya Savaşı’ndan çıkıldığı yıllarda gençliğini, sağlığını, hayal ve umutlarını savaş alanlarında yitirmiş bu kuşak, yitirdiği düzeni ömür boyu bulamayacak olandır (2). Hemingway’den başka Ezra Pound, T. S. Eliot, e. e. cummings, John Dos Passos, William Faulkner, F. Scott Fitzgerald da bu dönemin yazarlarıdır. Hemingway, yazma konusunda Ezra’dan herkesten öğrendiğinden daha çok şey öğrendiğini söylemiş ve ondan övgüyle söz etmiştir: “Dostlarının maddi ve sanatsal servetini artırmaya çalışır, onları savunur, dergilere sokar, hapisten çıkarır, borç verir, onlar hakkında yazılar yazar, intihar fikrinden caydırır.” Pound, Yeats, Eliot, Joyce, Williams, Frost, e. e. cummings ve daha pek çok yazara yardım etmişti (3). Ancak zaman içinde faşistçe atıp tutmalarıyla eski dostlarının çoğunu kendinden uzaklaştırdı. Hemingway ve Joyce, 1934’te Paris’te Pound ile bir akşam yemeği yediler ve delirdiğinden korkmaya başladılar. Zaten Pound, İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan yayın araçları vasıtasıyla faşist propaganda yaptığı için vatan hainliğiyle suçlandı. Hemingway, radyo deşifrelerini okuduğunda “apaçık delirmiş,” demişti (4).
Hemingway gibi e. e. cummings, John dos Passos ve Dashiel Hammett de Birinci Dünya Savaşı’nda gönüllü ambulans şoförüydüler (5). Hemingway, 1945’te bir şekilde sağlık testini geçip, Observer’ın savaş muhabiri olarak Fransa’ya giden George Orwell ile tanıştı. Orwell ona Stalin karşıtlarına öncülük ettiği için suikasta kurban gitmekten korktuğunu söyleyince Hemingway ona ödünç bir tabanca verdi ve aklını kaçırmadığından emin olmak için o akşamın geri kalanında Orwell’i izlemesi için birini ayarladı, o kadar endişelenmişti (6).
Güneş de Doğar, ülkelerini terk edip Fransa ve İspanya’ya yerleşen, savaş sonrasının yitik kuşağını oluşturan bir grup amaçsız insanı ele alıyordu. Yitik Kuşak, Hemingway’in ün kazandırdığı bir terim olmuştur. Hemingway Paris günlerini Paris Bir Şenliktir adlı kitabında anlatır.
Yararlanılan Kaynaklar
- Paris Bir Şenliktir, Ernest Hemingway, Bilgi Yayınevi, 1975. Sayfa 28.
- Dost Kitaplar, Oktay Akbal, Kitapçılık Ticaret Limited Şirketi Yayınları, 1967. Sayfa 85.
- Shakespeare’in Titremesi Orwell’in Öksürüğü, John J. Ross, YKY, 2015. Sayfa 182, 183.
- A.g.e., sayfa 196.
- Kitap İçin 3, Selçuk Altun, Sel Yayıncılık, 2013. Sayfa 226.
- Shakespeare’in Titremesi Orwell’in Öksürüğü, sayfa 248.
Leave A Reply