
Bosra’da Roma izleri- “Decumanus”: Şehrin doğu-batı istikametindeki ana caddesinin kavşak noktasında Romalı yöneticilerin tapınağının bir bölümü.

Dört Korint başlıklı sütunu olan çeşme, nymphaeum. Yerleşim yerine su getirmek önemli bir iş. Romalılar suyu getirdik diye övündükleri için anıtsal çeşme yapıyorlar.

Roma hamamı- Kubbesi çökmüş. Burası hamamın sekizgen değişme odası. Roma şehirlerinde hamam çok önemli. Roma’da vücuda iyi bakmak kendine saygının icabı. Ordu, seferden dönünce şehri salgın hastalıktan korumak için şehre girmeden mutlaka yıkanıp şehre giriyor. Hamamda kaşağı benzeri bir tür kese kullanmışlar: strigile. İmparator Hadrian (117-138) dönemine kadar hamamı kadın-erkek beraber kullanmışlar.

Bu açıdan bakınca hamamın bölümlerini kullanım sırasına göre görebiliyoruz: Değişme odası, calidarium, tiepidarium, frigidarium.

Bosra Kalesi- Kale tiyatronun etrafına yapılmış. İlk duvarlar Emeviler ve Abbasiler döneminde örülmüş. Onbirinci yüzyılda Fatimiler ilaveler yapmış. Onikinci yüzyıldaki iki Haçlı saldırısından sonra Eyyubiler onüçüncü yüzyılda kaleyi güçlendirmişler. Sonuçta sekiz kulesi olmuş. Kuleler kalın duvarlarla birbirine bağlanarak tiyatroyu çevrelemişler. Kalenin dışında derin hendekler var.

Tiyatronun yapımı MS birinci yüzyılda başlamış, ikinci yüzyıl başında bitmiş. Bosra, Roma’nın Arabistan Eyaleti başkenti iken inşa edilmiş. 15.000 kişilik. Sahnenin ahşap çatısı varmış. Oyun sırasında havaya parfümlü su sıkmak adetmiş.
Leave A Reply