- Japon bilimciler, 3 bin km uzunluğundaki bir hat üzerinden saniyede 319 terabayt veri transfer etmeyi başararak internetteki yeni hız rekoruna imza attılar (4).
- 1987’de Kuzey Kutbu’na motosikletle ulaşan ilk insan Japon Şinji Kazama olmuştu. Arktik buzulların erimeye başlamasıyla kurulan Arktik Konsey’in bölgedeki bilimsel keşif çalışmalarına Japonya mali destek vermekte olan Gözlemci statüsündedir (5).
- Japon Deniz Araştırmaları Ajansı JANSTEC Arktik Okyanus’ta, doğal olarak petrol üretebilen, tek hücreli bir deniz alg’ı keşfetti. Dicrateria türü alg, Sibirya’nın kuzey kıyısındaki Çukçi Denizi’nden alınan su örneklerinde bulundu. Bu denizin havza ülkeleri Rusya ve ABD’dir. Bu küçük deniz algı, petrolü ve halihazırda kullanılan diğer yakıtları oluşturan tüm alkanları üretiyor. (Petrol ve doğal gaz, Karbon ve Hidrojen’den, diğer bir deyişle alkanlardan oluşmaktadır.) Dicrateria’nın on türü de biyolojik petrol üretebiliyor.
Petrol ve türevlerinin biyolojik yollardan elde edilmesi halinde, bu tür yakıtlar karbondioksit nötr olur, atmosferdeki karbondioksit artışına katkıda bulunmaz.
Bu alglerin ürettiği biyolojik petrol çevre koşullarına göre değişiyor. Verimleri karanlıkta ve azot eksikliğinde artıyor. Alkan içeriği karanlıkta 5,6 kat, azot eksikliğinde 48 kat artıyor (6).
- Japon bilim insanları, duvarların ve engellerin etrafından dolaşabilen dünyanın ilk düşünen robotunu üretti (7). Yapay zeka ile de desteklenen robot, algoritması yanlış karar verdiğinde beyin hücreleri tarafından uyarılıyor (bence bu özellik insanda bile yok). Tokyo Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan robot, laboratuvarda büyütülen nöronlara sahip. Bu sinir hücreleri ise bir beyinden alınan canlı hücrelerden üretilmiş. 7,5 cm çapında ve 5 cm yüksekliğindeki robotun insan gibi düşünen ve iradesi olan makineler çağını başlattığı düşünülüyormuş.
- Doğal tarım hareketinin Japonya’daki en etkin temsilcisi olarak görülen Masanobu Fukuoka’nın yazdığı ve dilimize de çevrilen ve Kaos Yayınları’ndan çıkan Ekin Sapı Devrimi adlı kitapta doğanın kendini nasıl onarabildiği anlatılıyor. Masanobu Fukuoka bu kitapta, 1950 yılından beri kendi doğal tarım çiftliğinde, toprağı sürmeden; tarım makineleri, tarım ilaçları ve suni gübre kullanmadan; budama yapmadan, yabani otlarla mücadele etmeden, yani daha az emek vererek, daha az masraf ederek, hiçbir kirlenme yaratmadan endüstriyel çiftliklerin verimi ile boy ölçüşen üretimini anlatıyor. Modern tarımın yok edici etkilerinin tersine çevrilebileceğini dünyaya gösteriyor (8).
Japonya ve Teknoloji İçin Yararlanılan Kaynaklar
- Zıtlıklar Ülkesi Japonya 3, Mustafa Balbay, Cumhuriyet, 15 Temmuz 2019.
- Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Biyomimikri, Selin Akgün, Raillife, Ekim 2016.
- Zıtlıklar Ülkesi Japonya 5, Mustafa Balbay, Cumhuriyet, 17 Temmuz 2019.
- Teknolojinin Hızı Nefes Kesiyor, Serdar Kuzuloğlu, Oksijen, 23-29 Temmuz 2021.
- Coğrafya Mahkumları, Tim Marshall, Epsilon Yayınevi, 2019. Sayfa 272, 276.
- Petrol Üreten Alg Keşfedildi, Scientific Reports, 19.07.2021, Herkes İçin Bilim Teknoloji 12 Ağustos 2021.
- Düşünen Robot Geliştirildi, Cumhuriyet Gazetesi, 28.10.2021.
- Ekin Sapı Devrimi, Masanobu Fukuoka, Kaos Yayınları, 2018.
- https://www.japantimes.co.jp/culture/2015/05/19/arts/openings-outside-tokyo/nobuaki-onishi-vacuum/ Daisuke Kikuchi.
- Nobuaki Onishi “The Scent of Copies and The Flavor of Numbers”.
- Zıtlıklar Ülkesi Japonya 2, Mustafa Balbay, Cumhuriyet, 14 Temmuz 2019.
alg, alkan, Arktik Konsey, biyolojik petrol, Çanakkale Bienali, Coğrafya Mahkumları, Cumhuriyet Gazetesi, Daisuke Kikuchi, Dal, Dicrateria türü alg, Doğal tarım hareketi, Düşünen Robot Geliştirildi, Ekin Sapı Devrimi, Epsilon Yayınevi, Herkes İçin Bilim Teknoloji, Japon Deniz Araştırmaları Ajansı JANSTEC Arktik Okyanus, Japonya, Japonya ve Teknoloji, Kaos Yayınları, Kopyaların Kokusu, kyanus’ta, Masanobu Fukuoka, Mustafa Balbay, Nobuaki Onishi, Oksijen, Petrol Üreten Alg Keşfedildi, Raillife, Rakamların Tadı, Scientific Reports, Selin Akgün, Serdar Kuzuloğlu, Şinji Kazama, Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Biyomimikri, Teknolojinin Hızı Nefes Kesiyor, The Scent of Copies and The Flavor of Numbers, Tim Marshall, Tokyo Üniversitesi, Zıtlıklar Ülkesi Japonya 3, Zıtlıklar Ülkesi Japonya 5
Leave A Reply