Saito Kinen Orkestrası, 1984 yılında Seiji Ozawa ve Şef Kazuyoshi Akiyama tarafından, Japon müzik eğitmeni ve Ozawa’nın da hocası Hideo Saito (1902-1974) anısına kurulmuştur. Başka yerlerde iş yapan insanlar yılda birkaç kez bir araya gelerek konser veriyor. Pek çoğu başka orkestralarda çalmıyor. Bu kişiler oda müziği yapar ya da ders verirler. Orkestra, Profesör Saito’nun ölümünün onuncu yılı için toplandığında bir kere için bir araya geldiği düşünülmüş, ilk konserden sonra her yıl ve yurtdışında konserler vermek fikri oluşmuş, ve böyle bir sistemin öncüsü olmuştu. Saito Kinen, böylece dönemsel olarak bir araya gelen ilk orkestra olmuş.
Mahler Oda Orkestrası (Claudio Abbado), Lucerne Festival Orkestrası (Claudio Abbado), Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (Paavo Jarvi) gibi düzensiz toplanan orkestralar, Saito Kinen’den sonra kurulmuş (1).
Önce Okushiga Akademi ile başlayan Seiji Ozawa Uluslararası Müzik Akademisi (2004), İsviçre’de Montrö yakınlarında Cenevre Gölü kıyısındaki küçük bir kasaba olan Rolle’de, seçmeleri geçen, yaylı çalgı müzisyenleri ile yürütülen, bir hafta süren bir seminerdir. Provalar halka açık yapılır. Müzisyenler, kasabadaki kültür merkezinde birlikte yaşayıp çalışırlar. Seiji Ozawa direktörlüğünde birinci sınıf profesyonel eğitmenler bu ünlü seminerde ders verir. Ozawa, sağlığı el verdiği dönemlerde çalışmalara katılıp tavsiyelerde bulunurdu. Burada verilen eğitimin söylemi tavsiye tonundadır. Özel seminerler de verilir. Haftanın yani seminerin sonunda konserler verilir (2).
Başlangıçta konan seminerlere en çok üç yıl katılma kuralı ve yaş sınırı sonradan kaldırılmış, seçmeleri geçenler istediği kadar katılabiliyor. Ayrıca, seçmelere katılmadan doğrudan kabul edilen özel yetenekler de varmış (3). Yaylı çalgılar dörtlüleri, müziğin temelini oluşturduğu için seminerlerin de temeli olmuş. Ozawa, yaylı çalgılar dörtlüsünü yapamayan hiçbir şeyi yapamaz, diye düşündüğü için böyle yapmış (4). Ozawa, akademilerde hocalara ödeme yapıldığını ama kendisinin gönüllü çalıştığını belirtmiş (5).
Ozawa’nın Murakami ile yaptığı söyleşiden geçmişte orkestraların güçlü ses çıkarmayı hedeflediklerini, günümüzde ise detayların önem kazandığını öğreniyoruz.
Sadece Müzik adlı kitap, Murakami ile Ozawa’nın 20 ayda altı buluşmasının ürünü. Kitabı, Ozawa’nın 2010’da geçirdiği hastalığa ve kızı, yazar Seira’ya borçluyuz. Ozawa, tedavi sürecinde söyleşiye zaman ayırabilmiş, kızı vasıtasıyla Murakami ile tanışmıştır. Bu söyleşilerin ardından Ozawa, Alzheimer hastalığına yakalanmıştır (6).
Yararlanılan Kaynaklar
(1) Sadece Müzik, Haruki Murakami, Seiji Ozawa, Doğan Kitap, 2021. Sayfa 80, 128, 129.
(2) A.g.e., sayfa 214-219.
(3) A.g.e., sayfa 229.
(4) A.g.e., sayfa 235, 236, 244.
(5) A.g.e., sayfa 245.
(6) Plak Döner, Maestro Konuşur, Serhan Yedig, Hürriyet Kitap Sanat, 3 Eylül 2021.
Leave A Reply