- 2011 yılında yaşanan iç savaştan sonra Kaddafi’nin eşi Safiye Kaddafi, 29 Ağustos 2011 tarihinde isyancılar başkent Trablus’u ele geçirdikleri sırada, kızı Ayşe ve üvey oğlu Muhammed ile birlikte Cezayir’e geçti. Safiye Kaddafi’nin şu anda Cezayir’de turistik bir kasabada iyi korunan bir villada yaşadığı düşünülüyor. Cezayir hükumetinin Safiye Kaddafi’ye Libya ile ilgili işlere karışmaması ve bu konularla ilgili hiçbir açıklama yapmama koşulu getirdiği söyleniyor.
- Muammer Kaddafi’nin sekiz öz, iki de evlatlığı vardı.
- Muammer Kaddafi’nin en büyük çocuğu, birinci eşi Fethiye’den doğma oğlu Muhammed Kaddafi, Libya Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Libya Telekom’un da Yönetim Kurulu Başkanı idi. Bu şirket ülke çapında tüm iletişim ağını elinde bulunduruyordu. Muhammed Kaddafi hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi savcıları tarafından getirilmiş bir suçlama yok. Ayaklanmayı bastırma çabalarında önemli bir rolü olmadığı düşünülüyor. Cezayir’de sürgünde.
- Petrol endüstrisinde çalışan Anibal Kaddafi’nin 2005 yılında Paris’te hamile kız arkadaşını feci bir şekilde dövdüğü iddia edildi. Lübnanlı Hristiyan bir fotomodel ile olan evliliği, Kaddafi yönetiminin sona erdirilmesine kadar gizli kalmıştı. Çift Cenevre’deki lüks bir otelde iki çalışanı dövdükleri gerekçesiyle tutuklanmışlar, iki gün sonra kefaletle serbest bırakılmış, hizmetçilere tazminat ödenmesinden sonra suçlamalar geri çekilmişti. Bu olay, İsviçre ile Libya arasında büyük bir diplomatik krize neden olmuş, Libya İsviçre mallarını boykot etmiş, Bern’deki diplomatlarını geri çekmiş, Libya İsviçre’ye petrol sevkiyatını durdurma ve bu ülkedeki banka hesaplarını kapatma kararı almış, Muammer Kaddafi İsviçre’nin lağvedilmesi ve topraklarının Almanya, Fransa ve İtalya arasında paylaşılması çağrısında bulunmuş, İsviçre Cumhurbaşkanı 2009’da Trablus’a gidip Kaddafi’den özür dileyince ülkesinde tepkilere hedef olmuştu. Ülkesinden kaçmayı başaran Anibal, 2015 yılında Lübnan’da 1978 yılında ortadan kaybolan Musa el-Sadr ve iki arkadaşı hakkında bilgi almak amacıyla kaçırılıp serbest bırakılmıştı.
- Babasının iktidarı döneminde bir tugaya komuta eden Hamis Kaddafi Bingazi’deki protesto eylemlerine yönelik uyguladığı şiddetle gündeme gelmişti. Hamis Kaddafi, devrim sürecinde özellikle Zaviye, Trablus ve Misrata kentlerinde muhaliflere yönelik operasyonların başındaki isim olarak biliniyordu. Hamis Kaddafi’nin ölüm haberi, Muammer Kaddafi’nin 20 Ekim 2011’de öldürülmesinin üzerinden tam bir yıl geçtiği güne denk geldi.
- Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Libya ordusunda üst düzey bir komutan olan Mutaassım Kaddafi çok uzun yıllar Mısır’da yaşadıktan sonra ülkesine geri döndü. Uzun yıllar önce babasını alaşağı edip yerine geçeceği söylentisi dolaşıyordu. İsyancılar tarafından babasıyla aynı gün yakalandı ve isyancı güçlerce öldürüldü.
- Hakkında çok fazla bilgi olmayan, bir dönem Almanya’nın Münih şehrinde öğrenci olarak yaşadığı bilinen, 2008 yılında Daily Telegraph gazetesinde, egzozundan çıkan yoğun gazdan dolayı, aracına el konulduğuna dair bir haber çıkan Seyf el-Arap Kaddafi, 2011’deki devrim sırasında öldürüldü.
- Eski bir futbolcu olan El Saadi Kaddafi, 2011’de Libya İç Savaşı’nda Libya Özel Güçleri’nin başındaydı. Sahra çölünü aşarak komşu Nijer’e sığındı. Nijer, Libya’dan gelen iade taleplerini bir süre reddetmiş, Interpol hakkında kırmızı bülten çıkartmış, 2014’te Nijer’de tutuklanarak Libya’ya iade edilmişti.
- Muammer Kaddafi’nin evlat edindiği kızı Hannah‘nın 18 aylıkken 1986 yılında ABD tarafından düzenlenen hava saldırısı sırasında öldüğü mü, yoksa doktor olup Trablus’ta bir hastanede çalıştığı mı doğru, halen bilinmiyor. Muammer Kaddafi’nin yeğeni Milad’ı da evlat edinmiş olduğu söyleniyor. Milad hakkında, Kaddafi’nin 1986’daki saldırıda hayatını kurtardığından başka bilgi bulunmuyor.
Almanya, Anibal Kaddafi, Ayşe Kaddafi, Bingazi, Cezayir, Daily Telegraph, El Saadi Kaddafi, Hamis Kaddafi, Hannah, Kaddafi, Kaddafi Ailesi, Kaddafi Sonrası, Kaddafi Sonrası Libya, Lahey, Libya, Libya Olimpiyat Komitesi Başkanı, Libya Özel Güçleri, Misrata, Muammer Kaddafi, Muhammed Kaddafi, Münih, Musa el-Sadr, Mutaassım Kaddafi, Nick Kaufman, Nijer, Saddam Hüseyin, Safiye Kaddafi, Seyf el-Arap Kaddafi, Seyf el-İslam Kaddafi, Trablus, Zaviye
Leave A Reply