
Türk Mahallesi’nde Turgut Camii. Turgut Reis (1485-1565), Osmanlı İmparatorluğu donanmasında amirallik yapmış, Trablusgarp fatihi olarak 1553-1565 yılları arasında Trablus Beyi/Valisi olmuştur.
Kanuni, 1565 yılında Malta Kuşatması için Turgut Reis’e Piyale Paşa birliklerine katılma çağrısı yapınca yaklaşık 1600 askeriyle sefere katılmış, adaya çıkmış, St. Elmo Kalesi kuşatması sırasında diğer kalelerden açılan top ateşi sonucu ağır yaralanmış, bir hafta sonra da hayatını kaybetmiştir. Kuşatma başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra naaşı Kılıç Ali Paşa tarafından Trablus’a götürülmüş ve yaptırmakta olduğu camide toprağa verilmiştir. Caminin inşaatını İskender Paşa tamamlatmıştır. Cami kapalı olduğu için içine girememiştik.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Yine Türk Mahallesi’nde yer alan Naga Camii. Burası Trablus’un en eski camisidir, 9. yüzyıldandır. Naga, deve demektir. Caminin adı hakkında iki rivayet vardır. Arap fatih Amr ibn al-As kendisine verilen bir deve yükü hediyeyi kabul etmiş, elde ettiği para ile bu camiyi yaptırmıştır. Deveye dair diğer rivayet ise 912 yılında Fatımi Halifesi buradan geçerken caminin büyütülmesi için bir deve yükü hazine bırakmıştır. Cami, gördüğümüz şeklini 1600’lü yıllarda almıştır.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
- Heredot anlattığı bir öyküde der ki, bir zamanlar Psylli ülkesinde (bugünkü Trablus’ta) Sahra’dan esen bir rüzgar bütün su sarnıçlarını kuruttuğunda halk, kudurmuş rüzgara bindiği düşünülen kötü ruhu uzaklaştırmak için güney rüzgarına savaş açmış, hançerlerini toz sütununa saplamış, tek bir kişi sağ kalana kadar da savaşı sürdürmüştü.
Leave A Reply