
Hypocaust, tabandan ısıtma sistemiyle ısıtılan hamamların (şehirde bir büyük bir de küçük hamam vardır) suyu kemerlerle dağlardan taşınmıştır.
Phaselis’e dışarıdan gelip giden çok olduğundan, hamamların kapasitesi kent nüfusuna göre değil, limanlarına uğrayanları tatmin edecek şekilde yapılmıştır.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, 2015.
- MS 3. ve 4. yüzyıllar korsan yağmalarıyla geçer.
- 650 yılında Arap istilaları şehrin yıkılmasına sebep olmuşsa da, Bizans İmparatorluğu’nun bir limanı olarak tekrar inşa edilmiştir.
- -11. yüzyıllarda Phaselis, bir piskoposluk kentidir.
- yüzyılda Selçuklular bölgeyi ele geçirmiştir. Ancak Selçukluların ana limanı Phaselis değil Antalya ve Alanya olmuş, ihraç ürünleri de buğday değil yün olmuştur. Bu dönemde kentin bazı bölümleri su altında kalmıştır. Şehrin su altında kalmış mendireği, sulara gömülmüş deniz fenerleri, liman yapıları, limanları birbirine bağlayan ana caddesi boyunca dizilen yapıları ve caddenin altı boyunca uzanan kanalizasyonu vardır.
- Phaselis’li kadınların özgün bir saç modelleri olduğundan bahsedilir ama nasıl bir model olduğuna dair bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Klasik modelde inşa edilmiş olan tiyatro, beş adet girişi ve bunların arasında heykel nişleri bulunan bir Roma sahne binasının ilave edilmesiyle değişikliğe uğramıştır.
Günümüzde görülen Phaselis, Roma Dönemi yerleşimidir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, 2015.
Leave A Reply