
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Dalyan’daki tiyatro 5000 kişiliktir. Ana yatay geçişin yani diazoma’nın altında 18, üstünde 15 sıra oturma alanı (theatron) vardır. Theatron dokuz dilime (kerkis) ayrılmıştır. Ana yatay geçişe biri doğu, diğeri kuzeyde olan tonozlu geçişlerle ulaşılır. At nalı biçimindeki orkestra’ya bir yandan düz ayak, diğer yandan merdivenle girilir. Sahne binasının (skene) yüksekliği theatron yüksekliğine ulaşmaz. Tiyatro, Roma İmparatorluk Döneminde (MÖ 30-MS 395) son halini almıştır.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu

Dalyan’daki Roma Hamamı, İmparatorluk Dönemi hamam binaları içinde en iyi korunmuş olanlardan biridir. İki ayrı kompleks olarak tasarlanmıştır: Palaestra ve Hamam.
Sadece temelleri korunmuş olan Palaestra’nın ölçüleri büyüktür ve bir teras üzerine oturtulmuştur. Palaestra, çeşitli spor ve eğlenme amaçlı kullanılan alandır.
Ana binaya geçiş dört kapı ile sağlanmıştır. Ortadaki havuzlu soğuk bölüm (frigidarium) ve kuru terleme odasının (lakonicum) her iki yanına simetrik olarak ılık banyo bölümü (tepidarium) ile beşik tonoz örtülü iç koridorlar yerleştirilmiştir. Tepidarium’un soğuk ve sıcak salonların ortasında olması istenirdi. Sıcak salonun (caldarium) her iki yanında da koridorlu girişler vardır. Bazı hamamlarda, soğuk havalarda kullanılmak üzere asıl caldarium’un yanında küçükleri de bulunurdu. Sıcak ve ılık salonların hepsi alttan ısıtmalıdır. Mekanların üst örtüsü tonoz tavandır.
Fotoğraflar: Füsun Kavrakoğlu

Bulunduğu yerden tüm kentin görülebildiği yuvarlak yapı, üç basamaklıdır. İşlevi tam olarak bilinememekle birlikte, bu platformun bir ölçüm istasyonu olduğu düşünülmektedir.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu
Leave A Reply