
Üç Müzisyen Melek, Bartolomeo Montagna (1450 c.- 1523), Museo di Castelvecchio.
Fotoğraf: Füsun Kavrakoğlu, Verona, 2017.
- Rameau’nun başyapıtı olarak anılan Castor ve Pollux’ün 1772’deki üçüncü sahnelenişinde, kalabalığın ezdiği bir düzine izleyici bayılır ve anlatıldığına göre çoğu da ölür. Bir sonraki tekrarda, 1782 yılında Le Mercure de France adlı gazete ilk temsilin, Kraliyet Müzik Akademisi’nin yeni salonunun açılışından beri görülmeyen bir kalabalık çektiğini yazar (sayfa 37).
- İddiaya göre, önceden bilgilendirilmemiş bir dinleyici, Debussy’nin Deniz’inin mi yoksa Uçan Hollandalı’nın mı söz konusu olduğunu söyleyemez. Ama bu başlık bilindiği anda, Debussy’nin Deniz’i dinlenirken o deniz görülür, Uçan Hollandalı dinlenirken ise onun kokusu duyulur (sayfa 70).
- Kant müziği sevmezdi; onu güzel sanatların en alt basamağına koymuştu ve onun, daha başka zararlarının yanı sıra, komşuları rahatsız etmesinden şikayet ederdi. Sanatı, “amaçsız amaçlılık” olarak tanımlardı (sayfa 120).
- Gerçeküstücülerin neredeyse tümü müziğe sağırdı. Büyük olasılıkla, müzikte karşı çıkabilecekleri hiçbir şey bulamamış oldukları için! Oysa şiirde ve resimde bunu yapabiliyorlardı (sayfa 122).
Yararlanılan Kaynak
Bakmak Dinlemek Okumak, Claude Lévi-Strauss, YKY, 2015.
Bartolomeo Montagna, Castor, Claude Lévi-Strauss, Debussy, Gerçeküstücüler, Kant, Kraliyet Müzik Akademisi, Le Mercure de France, Museo di Castelvecchio, Müzik, Rameau, Resim, sanat, şarkı, şiir, Uçan Hollandalı, YKY
Leave A Reply