Sömürgecilik döneminde mutfağa yerleşen yiyecekler oluyor. Pakistan mutfağında krem karamel gibi.
“Peki Rodos bursları? Beyaz sömürgeciler bir araya geliyor ve bir zamanlar bizim gibi siyahlara yaptıkları kötülükleri, bizi dışlamalarını ve bunlara karşı koyduğumuzda da bize attıkları taşların anılarını kurdukları kuru temizleme fabrikasında aklamaya çalışıyorlar. Peki dünyadaki bankacılar? Pencap’daki tüm köylülerin gelirinden daha fazla faiz getiren dev aile servetlerinin yattığı banka hesapları? Bu kadar para nereden geldi? O paraların ne kadarı bir zamanlar kirliydi? O paraların ne kadarını zenci birliklerin başkanlarını öldürerek, pamuk tarlalarında zenci köleler çalıştırarak ve doğal kaynaklarını kullanmak istedikleri ülkelerin işgücüyle kazandılar acaba?”
Pervanenin Esrarı, Mohsin Hamid, Pegasus Yayınları, 2019. Sayfa 194, 205, 206.

İmparatorluğun Sonu, Yinka Shonibare, 2016.
Britanyalı sanatçı Yinka Shonibare’nin (1962-) ataları Nijeryalı. Eserlerinde kendi yaşamından ve tarihten esinlenirken daha çok Afrika ile Avrupa arasında yaşanan olaylara odaklanıyor. Bizi tarihin öğrettiği olayları sorgulayarak saklı olayları ve gerçekleri keşfetmeye çağırıyor.
Kumaş kullanımı sanatçının imzası. 19. yüzyılda Hollanda’da üretilen, Endonezya batiğinin ucuz bir taklidi olan kumaşlar Güneydoğu Asya’da alıcı bulmayınca kumaşlar Batı Afrika’ya satılıyor ve popüler oluyor. İşte sanatçı bu kültürel olarak hibrit kumaşları kullanarak kültürel göstergelerin hiçbir zaman göründükleri kadar basit olmadığını vurguluyor.
Fotoğraf: museumgeographies.com
“Rus Dünyası” düşüncesi Kiev Rus Knezliği’nden kalan, Ortodoks Kilisesi Patriği tarafından geliştirilen ve günümüzde Putin tarafından sahiplenilen bir kavramdır: “Rus Dünyası, ortak bir tarihi, dini ve Kiev Rus Knezliği’nin kültürel mirasını paylaşan Slavların, Rusların, Ukraynalıların ve Beyaz Rusların oluşturduğu bir ailedir. 20. yüzyılın en büyük jeopolitik felaketi olan Sovyetler Birliği‘nin yıkılması ile 10 milyonlarca vatandaşımız, hemşerimiz kendilerini Rusya topraklarının dışında buldu.”
Rus Dünyası kavramı, Pan-Slav ideolojilerine çok yakındır. Putin, Sovyetler Birliği’nin yıkılışından sonra Rusya dışında kalan 10 milyonlarca kişiyi savunmanın Rus devletinin görevi olduğunu iddia etti. Çar I. Nikolay‘ın Osmanlı meselelerine müdahale etmek gerekçesi din iken Rusça konuşanların azınlık oluşturduğu eski Sovyet ülkelerine müdahalenin gerekçesi dildir. Slavofiller gibi Putin de Rusya’yı uluslar üstü bir medeniyet olarak görüyor.
“Ukraynalıların ulus olduklarını inkar eden bir söylem, uluslararası hukukta soykırım olarak adlandırılan hukuki kavramın kesinlikle bir parçasıdır. Ancak Rusya’nın sahadaki eylemleri, yıkılan imparatorlukların eski sömürgelerinden intikam almasını ifade eden post-emperyal olgu ile ilgilidir. Şimdi, “Rus Dünyası”nın tebası değil, Ukraynalı olmalarının bedelini ödemektedirler.”
Rusya’nın Öyküsü, Orlando Figes, YKY, 2022. Sayfa 250, 251, 259.
Leave A Reply