Bu başlıkta kullanılmış olan kaynak : https://semrabayraktar.blogspot.com/…/british-muzesindeki-anadolu-buluntular.html
- Kaçak kazı yapanlar bölgeyi sürekli talan etmişlerdir. 1877 ve 1885 yıllarında İngiltere’de British Museum, Fransa’da Louvre ve Almanya’da Berlin müzeleri ellerine sayısız Urartu eseri geçirmişlerdir.
- Urartulara ait buluntuların bir bölümü British Museum’da Asur eserleriyle birlikte sergilenirken, büyük bir bölümü ise depoya kaldırılmıştır.
- İngiliz kazı heyeti tarafından gün ışığına çıkarılmış olan Toprakkale’deki Haldi Tapınağına ait büyük kesme taşlar ise halk tarafından inşaatlarda kullanılmak üzere götürülmüştür.
- Buluntular arasında en ilginci, üzerinde aslan heykelcikleri bulunan tunçtan yapılmış üç ayaklı bir şamdan ile tahtta oturan tanrıça ile onun önünde ayakta duran bir kadın figürünün yer aldığı bir altın madalyondu. Bu buluntular Berlin Müzesine götürülmüştür.
- İngilizler ve Almanlar’dan başka Ruslar ve Amerikalılar da bölgede kazı ve araştırma yapmışlardır.
- Van ilinin 70 km güneydoğusunda yer alan Giyimli (Hırkanis) Köyü’nde kaçak kazılar sonucunda büyük bir Urartu definesi ele geçirilmiştir. Binlerce tunç levhadan oluşan define, Anadolu ve özellikle Avrupa ve ABD müzeleri tarafından satın alınmıştır.
Berlin müzeleri, Berlin Müzesi, British Museum, Giyimli (Hırkanis) Köyü, Haldi Tapınağı, İngiltere, Louvre, Toprakkale, Urartu Kültür Mirası, Urartular
Leave A Reply